Spoznajmo fregolo, drobne italijanske testenine

Spoznajmo fregolo, drobne italijanske testenine (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
16. 5. 2017

Fergola ali fregula so drobne okrogle testenine, premera od dva do tri milimetre. Podobna je kuskusu ali bulgurju, vendar večja in bolj groba.

 Fregolo, ki predstavlja eno temeljnih sestavin sardinske kuhinje, so na Sardinijo prinesli iz Severne Afrike.

Na Sardiniji fregolo še vedno delajo ročno. Grobo mleto moko pšenice durum zmešajo z vodo in nato oblikujejo v majhne kroglice. Te nato posušijo in popečejo v pečici, da dobijo oreškast priokus. Najboljšo fregolo pečejo dvakrat, da dobi unikaten okus in teksturo. Od tod tudi različne barve. Kuhana fregola je žvečljiva, a ne gumijasta.

Zaradi pečenja bolje obdrži obliko kot druge vrste testenin, vsebuje pa tudi več tako imenovanega rezistenčnega škroba. Rezistenčni škrob se v telesu obnaša kot vlaknine in ostane neprebavljen, ne vpliva na raven krvnega sladkorja in ugodno vpliva na prebavo. Če jo uživamo hladno, v različnih solatah, se količina rezistenčnega škroba še poveča.

Fregola je hitro pripravljena, v približno 10 minutah, zato je idealna za hitro kuhanje. V nasprotju s preostalimi testeninami, ki jih navadno kuhamo v večji količini vrele vode, fregolo lahko pripravimo tudi tako, da jo skuhamo neposredno v omaki ali juhi. Med kuhanjem bo vsrkala aromo tekočine, v kateri se kuha, podobno kot riž.

Seveda pa jo lahko ponudite tudi kot prilogo, skuhano v vreli slani vodi, tako kot vse preostale testenine. Kuhano lahko zmešate z zelenjavo ali omako, z njo lahko zgostite različne zelenjavne, mesne ali ribje juhe, lahko pa jo pripravite v solati, saj je dobra tako topla kot hladna.

Fregola v paradižnikovi omaki s školjkami

Tipična jed s Sardinije, ki je kot predjed na jedilniku vse leto.

  • Za 4 osebe
  • 250 g fregole
  • 1 kg školjk (vongole)
  • 200 g paradižnika (iz pločevinke)
  • 2 stroka česna
  • 1 šopek peteršilja (sesekljan)
  • 100 ml belega vina
  • 100 ml oljčnega olja
  • sol, poper

1 Školjke preglejte in očistite. Odprte in poškodovane zavrzite, preostale odcedite.

2 V ponvi segrejte polovico olja, dodajte en strok česna in ga popecite, da odda aromo. Česen odstranite, na olje stresite školjke, zvišajte temperaturo, prilijte vino, pokrijte in počakajte, da se školjke odprejo. Vmes ponev večkrat pretresite.

3 Odprte školjke stresite na cedilo in pri tem prestrezite tekočino, ki so jo izpustile. Zaprte školjke zavrzite. Preostale po želji izluščite, nekaj jih pustite v lupini za okras. Tekočino od školjk prefiltrirajte skozi filter za kavo ali debelo gazo. Po potrebi postopek ponovite.

4 V drugi, večji ponvi segrejte preostalo olje, dodajte strok česna in počakajte, da odda aromo. Česen odstranite in na olje stresite peteršilj (malce ga prihranite za okras). Na hitro ga podušite, nato dodajte paradižnik, premešajte ter po okusu začinite s soljo in poprom.

5 V ponev k paradižniku in peteršilju stresite fregolo. Prilijte nekaj tekočine od školjk, počakajte, da vse skupaj zavre, nato pa na nizkem ognju kuhajte, dokler ni fregola gotova (približno 10 minut). Vmes občasno premešajte in po potrebi dolivajte tekočino od školjk. Tik pred koncem kuhanja umešajte školjke, da se pregrejejo.

6 Jed naložite na krožnike, potresite s peteršiljem in takoj ponudite.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Janez Platiše, Goran Antley, Shutterstock, arhiv proizvajalcev