Spoznajte Gijón - mesto jabolčnika

Spoznajte Gijón - mesto jabolčnika (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
11. 8. 2018

Gijón je čudovito mesto ob kantabrijski obali v Asturiji s plažami, v katere se boste zaljubili. V mesto se boste želeli vračati vedno znova tudi zaradi drugih zanimivosti.

Gijón leži ob atlantski obali, 20 kilometrov severno od Ovieda, glavnega mesta Asturije. Dolgo je bil industrijsko in trgovsko središče države z dobro razvito metalurško industrijo in velikimi zalogami naravnih virov. V mesto se lahko pripeljete po cesti in z vlakom, pristanišče in letališče Ranon pa sta oddaljena približno pol ure. V blagem atlantskem podnebju ni tako vroče kot v drugih delih Iberskega polotoka. Poleti se zrak redko ogreje nad 28 °C, pozimi pa temperatura ne pade pod 5 °C. Bivanje v mestu vam lahko pokvari le pogosto deževje. Plavalna sezona je precej kratka, od junija do avgusta.

Zgodovina

Prvo naselje na območju zdajšnjega mesta je nastalo v 6. stoletju pr. n. št. V 1. stoletju pr. n. št. so ga osvojili Rimljani. Po razpadu rimskega cesarstva so ga prevzeli Vizigoti, nato Arabci, ki so vladali do leta 722, ko jih je v Covadongu premagal prvi asturijski kralj Pelayo. Po tem dogodku so kristjani znova začeli osvajati Iberski polotok. Leta 1395 je požar v vojni med Alfonsom Enríquezom Kastiljskim in Henrikom III. Kastiljskim do tal uničil mesto. Leta 1480 so začeli graditi pristanišče na severni obali, ki je prineslo razcvet trgovine. V 17. in 18. stoletju je bil Gijón že dobro razvit.

Soseska Cimadevilla

Zgodovinsko središče mesta je soseska Cimadevilla. Težko je verjeti, da je bilo današnje sodobno mesto nekoč le majhno ribiško mestece. Večina ulic je obložena s kamnom. Sprehod lahko začnete pri cerkvi San Pedro, v kateri so rimske kopeli iz tretjega stoletja. Malo naprej je muzej Jovellanos, v katerem so shranjeni oltarske slike in umetniški dragulji. Čudovit sprehod se konča v Parque del Cerro de Santa Catalina s pogledom na neskončno morje in kip Hvalnice kiparja Eduarda Chillide. To je simbol tega dela mesta. V Cimadevilli lahko obiščete stolp z uro, v katerem je danes zgodovinski arhiv.

Plaže

Gijón ne spada med najbolj priljubljena letovišča, čeprav ima čudovite plaže. Najlepše mestne plaže so Poniente, Arbeial in San Lorenzo, ki so dolge skoraj tri kilometre in pol. San Lorenzo je najbolj primeren za ljubitelje sprostitve. Ljubitelji hrupne zabave naj se raje odločijo za plažo Poniente, na katero so navozili najčistejšo mivko iz Sahare. Na tej plaži vsako leto praznujejo kresno noč (Noche de San Juan): ves čas gorijo kresnice, zabava se na tisoče turistov in meščanov. Tukaj je veselo tudi ob festivalu jabolčnika. Za sproščujoče družinske počitnice je idealna plaža Arbeial.

Muzeji

O izvoru mesta boste največ izvedeli v arheološkem muzeju Campa Torres. O gospodarski in industrijski zgodovini največ pove železniški muzej, o umetnosti se pozanimajte v muzeju Nicanor Piñole. Etnografski muzej je eno najbolj zanimivih kulturnih središč v Gijonu, obiskovalce od leta 1968 seznanja z življenjem lokalnega prebivalstva. Muzej je v parku in je sestavljen iz več ločenih paviljonov, od katerih ima vsak svojo edinstveno zbirko. Zanimivi so tudi muzej Hovelanos, park Isabel, akvarij, delavska univerza, muzej rimskih kopališč in stadion El Molinon, najstarejši v Španiji.

Za lačne in žejne

V Gijónu znajo združiti tradicionalno in sodobno kuhinjo. Glavna živila so tukaj ribe in morski sadeži. Ne morete zapustiti mesta, ne da bi poskusili riža iz morskih sadežev, imenovan fabada, ali raka in hobotnice s krompirjem. Novembra običajno pripravijo festival hrane. Glavna pijača je jabolčnik, ki ga naredijo iz sladkih, kislih in grenkih jabolk. Prve dni oktobra priredijo tudi festival jabolčnika, ki po okusu hkrati spominja na vino in žganje. Jabolčnik natakajo z višine v velike kozarce z dvema prstoma, zadnji požirek pa vedno pustijo in ga zlijejo na tla.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock