Spoznajte svoj temperament: Ste sangvinik, kolerik, melanholik ali flegmatik?

24. 7. 2021
Deli
Spoznajte svoj temperament: Ste sangvinik, kolerik, melanholik ali flegmatik? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo že veste, da obstajajo štirje tipi temperamentov: sangvinik, kolerik, melanholik in flegmatik.

S pomočjo opisa njihovih značilnosti lahko sami definirate, kateremu tipu še najbolj pripadate oziroma katera vrsta temperamenta je najbolj značilna za vas.

Treba pa je poudariti, da so to zgolj opisi - običajno imamo ljudje značilnosti več vrst temperamentov (eden je bolj, drugi manj izražen) in od situacije je odvisno, kateri bo prej pokukal na plano.  Zato je dobro poznati sebe in predvideti svoje odzive. Tako se boljše nadzorujemo in nas je težko spraviti iz tira (no, ne pa nemogoče).

Sangvinik

Gre za ljudi, ki so estrovertirani, dobri govorci in optimistično naravnani. Hkrati so energični, odprti ter zabavni. Veljajo za odlične motivatorje in velike kreativce. Obožujejo druge ljudi in jih znajo navdušiti za svoje ideje, hkrati pa jim dati vzpodbudo za njihove. Veljajo za dobre trgovce, njihova osebnost je všečna in privlačna. Če pa se zatečejo v skrajnost, so lahko glasni, kar marsikdo težko prenaša. Njihova slabost je, da niso ravno dobri poslušalci in so pretirano občutljivi. Hočejo pozornost, ljubezen in odobravanje drugih ljudi. Če tega ne dobijo ... Ah, niso nič kaj prijetni. Znajo biti precej zavistni in samovšečni.

Kolerik

Tudi koleriki so ekstrovertirani, poleg tega pa še optimistični in nadvse podjetni. Po svoji naravi so ciljno naravnani, živijo za svoj uspeh in so dobri organizatorji. Močno so usmerjeni na svoje naloge, hkrati pa so zelo odprti. Zadeve hočejo imeti pod nadzorom, veljajo za odlične voditelje, so neposredni in odprti. A pozor, zelo hitro se lahko razburijo in razjezijo, kar ni niti najmanj prijetno, saj lahko čustveno prizadanejo ljudi, ki jih obkrožajo. Zdi se, da so vedno v nekakšni naglici.

Melanholik

Veljajo za introverte, mislece in pesimistično naravnan ljudi. To so tihe osebe, ki so hkrati zelo skrbne. Velik pomen dajejo svoji zunanji prezenci, zato svoja oblačila izbirajo skrbno in so zelo pikolovski, ko gre za njihov videz. Melanholiki so občutljivi ljudje, ki vse vzamejo k srcu. Svojih čustev ne izražajo zlahka, a kljub temu potrebujejo čustveno podporo in svoj mir. V vsaki stvari bodo iskali popolnost in spoštovali pravila.

Flegmatik

Gre za introvertirane ljudi, ki opazujejo svojo okolico in veljajo za pesimiste. Večinoma so uravnovešeni in zadovoljni ljudje. Niso tako očitni, ne odzivajo se "na prvo žogo", zato jih je nekoliko težje prepoznati. Njihova oblačila nikoli niso vpadljiva, saj nočejo biti v središču pozornosti. Zelo so prisrčni, izogibajo se konfliktom in prerekanjem. A žal so precej neodločni, tako da jih lahko ljudje, ki nimajo najboljših namenov, hitro izkoristijo.