Srbsko javno mnenje je za najboljšega političnega voditelja razglasilo Tita!

Srbsko javno mnenje je za najboljšega političnega voditelja razglasilo Tita! (foto: profimedia) profimedia
16. 11. 2016

Po izsledkih srbske javnomnenjske raziskave, ki jo je delno objavil tudi časopis Danas, so Srbi z 32 odstotkov glasov anketirancev za za najboljšega političnega voditelja vseh časov izbrali pokojnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.

Tesno za petami mu z 31 odstotki sledi sedanji srbski premier Aleksander Vučič, medtem ko je tretje mesto z 11 odstotki vseh glasov zasedel umorjeni srbski premier Zoran Đinđić.

Pokojni nekdanji jugoslovanski in srbski predsednik ter haaški obtoženec Slobodan Milošević je zbral le tri odstotke glasov, vendar zasedel četrto mesto. S po dvema odstotkoma mu sledita nekdanji srbski predsednik Boris Tadić in nekdanji srbski premier Vojislav Koštunica, ki sta vodila državo po padcu Miloševićevega režima.

V raziskavi, ki so jo izvedli oktobra, je sodelovalo 1500 ljudi. Z vsakim so opravili krajši intervju. Na izbiro pa so imeli omenjenih šest političnih voditeljev od druge svetovne vojne naprej. Med drugim so jih spraševali še o kvaliteti življenja, česa se bojijo in kakšen odnos imajo do demokracije.

STA, foto: profimedia