Od najbolj kontroverzne osebe slovenske psihiatrije do vizionarja - dr. Janez Rugelj!

Od najbolj kontroverzne osebe slovenske psihiatrije do vizionarja - dr. Janez Rugelj! (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
Vir: Jana
21. 1. 2018

Pred časom je prvo spominsko srečanje obudilo spomine na pokojnega psihiatra in zdravnika dr. Janeza Ruglja.

Dr. Janez Rugelj. Za nekatere najbolj kontroverzna oseba slovenske psihiatrije, za druge vizionar. Pokojni psihiater, terapevt, avtor številnih del, največkrat tudi zadnji up alkoholikov, predvsem pa karizmatičen človek, ki ni trpel izgovorov in ob katerem nihče ni ostal ravnodušen, pa naj mu je pognal kri po žilah zaradi občudovanja ali zgražanja. Mineva 40 let od izdaje knjige Dolga pot in 10. obletnica njegove smrti. V ta namen je potekalo prvo spominsko srečanje za osrednje ime slovenske psihiatrije, ki še vedno buri duhove.

Brez izgovorov in dlake na jeziku: v besedah in dejanjih

Ni trpel izgovorov. Bil je prepričan, da delo ozdravi vse. V številnih polemičnih javnih razpravah, v katerih je opisoval svoje radikalne poglede na uživanje alkohola, partnerske odnose, probleme istospolne usmerjenosti, predvsem pa na parametre človekove samouresničitve, si je pridobil tako privržence kot sovražnike. Ne glede na to pa nihče ni mogel nasprotovati, da je bil pri svojem delu nadvse uspešen. V medijih so mu zato radi rekli kar kovač novih ljudi, saj je vrnil smisel preštevilnim alkoholikom in znova prebudil žensko v stotinah Slovenk.

Nekatere njegove izjave, ki so pogosto mejile na rob družbeno sprejemljivega, odmevajo še danes, in to ne le v psihiatričnem, ampak tudi vseslovenskem javnem prostoru. Spomnimo se le jih nekaj, ki so dvignile veliko prahu: »Na tem svetu so ostali samo še nevrotični faliranci, zato je skrajni čas, da izumremo.«; »Osnovna značilnost Slovencev je ta, da so pezdeki.«; »Vsak, ki pri meni prestane zdravljenje, stopi v elito.«; »Vsak študent bi moral imeti pravico ponavljati letnik samo enkrat! In to pred strogo komisijo, po ustrezni psihoterapevtski proceduri. Vsak, ki ponavlja letnik več kot enkrat, je zabit in zato nesposoben za študij.«; »Vsi pacienti, ki pridejo k meni, so navadni kreteni, ki jih ne mislim niti pod razno crkljati ali jim dajati potuhe.«; »Pravi moški počasi izumirajo! Kako pa naj ne bi, če jih vzgajajo čudne feministke, samske ali s pobeglim možem. Očetov enostavno več ni.«.

Od kontroverznega psihiatra do vizionarja

Dr. Andrej Perko, psiholog in Rugljev učenec, že dolga leta vodi terapevtske skupine ljudi z različnimi problemi in stiskami po njegovi modificirani socialno-andragoški metodi. Svojega učitelja se spominja kot zelo razgledanega, načitanega vizionarja, ki je dodobra spoznal bistvo človeške stiske v dolgoletnem delu kot psihiater ob množicah ljudi, ki so zaradi različnih težav prihajali k njemu.

»Bil je tudi vojak in zaradi tega ni prenašal lenobe, nediscipline in blefiranja,« pravi Perko. Kot karizmatičnega človeka, ki je imel rad naravo, gore, ljudi, zavračal pa je mehkužnost in lenobo, se ga spominja tudi doktorica medicine Sanja Rozman. K njemu se je pred leti zatekla zaradi krize v družini, ki je nastala ob razkritju njenega takratnega soproga, da je zasvojen s hazardiranjem. Čeprav je družina razpadla, je v njegovi skupini ostala še tri leta ter se posvetila zdravljenju svoje odvisnosti od odnosov in učenju socialno-andragoške metode, ki jo je Rugelj utemeljil in uporabljal.

O uspešnosti njegove metode ne priča le bogata zbirka knjig, ki je presenetila vsakogar, ki si je ogledal njegovo bogato osebno knjižnico z več kot 10 tisoč knjigami, ampak tudi uspešnost ozdravljenih primerov. »Njegova metoda je zelo uspešna, ker je tudi najbolj zahtevna, saj vsebuje vrsto terapevtskih sredstev, ki človeku omogočijo dvig iz stisk in visoko kakovost življenja,« pravi Perko in doda, da so pri Ruglju v vsej njegovi praksi recidivirali morda zgolj trije ali štirje alkoholiki. »Njegova metoda za alkoholike se tako niti ne more primerjati z drugimi pristopi zdravljenja, ker so uspehi radikalno boljši. Je pa res, da se v tem programu urejajo alkoholiki in drugi ljudje v stiski, ki so visoko motivirani in sprejmejo vse zahteve terapevtskega pakta,« še dodaja.

Rugljevi pristopi v današnjem času

Njegovi koncepti živijo še danes. »Ne samo da so aktualni: določeni koncepti (celostnost programa urejanja, uporaba telesne aktivnosti in tudi siceršnje aktivacije klientov) so še danes revolucionarni in jih v tujini, ki jo imamo za tako naprednejšo od nas, šele zdaj izumljajo. Njegov pristop je bil 30 let pred časom in zdaj ga odkrivajo na novo,« pravi Rozmanova. Pritrjuje tudi Perko: »Koncepti njegovega terapevtskega pristopa so danes še bolj aktualni, kot so bili pred leti glede na vsesplošno zmedenost družbe in erozijo vsakih vrednot in tradicij, njegova spoznanja in tudi metode (tek, biblioterapija itd.) zadnja leta uporabljajo tudi drugi terapevti, le da dr. Ruglja niti ne omenjajo.« Sicer pa število odvisnosti vse bolj raste. Največ je zdravljenja odvisnosti od alkoholizma, interneta, narkomanije, odvisnosti od odnosov oziroma zdravljenja težav druge generacije otrok alkoholikov.

Zakaj se  delamo boljši, kot v resnici smo

Rugelj in ženske

Tudi na račun žensk je imel Rugelj povedati marsikaj. »Vse ženske so frigidne, nadute, slepe, sadistične in poniževanja vredne. Moški pa so kilavi, lenobe, pijanci, impotentni, pedrasti ...«; »Ženska, ki med seksom ne doživi vsaj pet orgazmov, je aseksualna, nepotešena, histerična in sadistična nesrečnica.«; »Za vse partnerske, družinske in starševske probleme tega sveta so krive ženske! Zato ker izbirajo neustrezne oplojevalce!«; »Vse ženske so biološko, psihološko, sociološko in filozofsko inferiorne! Enostavno niso sposobne za moške zadeve!«. To so le nekatere od njegovih izjav. Kljub njihovemu dramatičnemu zvenu pa je za njimi mnogo več. Njegov odnos do žensk je bil namreč precej bolj kompleksen in sofisticiran, kot gre na pamet sklepati po njegovih medijsko odmevnih izjavah.

In kako ženske danes gledajo oz. bi gledale na Rugljeve izjave v primerjavi z ženskami iz njegovega časa, saj so vse bolj emancipirane? Perko pravi, da bistvenih razlik ni oziroma jih ne bi bilo. »Številne so zgrožene in njegovih izjav ne sprejemajo, marsikatera pa se strinja. Emancipacija pri tem ne igra nobene vloge. Gre za vlogo, ki jo naj bi imela ženska, mati v družini in družbi. Enako velja za moške, očete,« razmišlja Rozmanova. Oceni, da so nekatere njegove izjave res bile provokativne, a je s tem želel zbuditi pozornost in razbiti malomeščansko navado, da se delamo boljši, kot v resnici smo.

»Kot terapevt je vedel, kaj se skriva za lepo fasado, in je o tem tudi na glas govoril,« doda. Najbolj radikalne po oceni Rozmanove so njegove teze, da se morajo žene 'seksualno prebuditi', da bodo potem možje ozdraveli. Doda, da je vendarle v času njegovega delovanja še vedno močno veljala Freudova teza, da je v osnovi vseh nevroz seksualna zavrtost, medtem ko smo danes manj seksualno zavrti, zasvojenosti in nevroz pa ni nič manj. Več pomoči sicer iščejo ženske, nekje dve tretjini jih je, ki so pripravljene bolj kot moški reševati svoje osebne težave in tudi obdržati družino skupaj in se pogovoriti. Moški težave navadno rešujejo z omamo. 

Besedilo: Tjaša Platovšek // Fotografiji: Bor Dobrin