Sredozemska prehrana - najbolj zdrav način prehranjevanja!

Sredozemska prehrana - najbolj zdrav način prehranjevanja! (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2015

Kaj imajo skupnega Grčija, Libanon, Turčija, Alžirija, Maroko, Tunizija, Italija, Francija, Španija in Portugalska? Predvsem to, da mejijo na Sredozemsko morje, njihov jedilnik pa večinoma temelji na principih sredozemske prehrane, ki slovi po značilni uporabi zelišč in rdečega vina. 

Sredozemska dieta vsebuje velike količine sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic, kar pomeni, da telo vsakodnevno prejme veliko vitaminov in ostalih hranil, ki so za zdravje koristne. Glavni vir maščobe je olivno olje, ki vsebuje veliko vitamina A in K, mnogi pa mu pravijo kar lepotni eliksir Sredozemlja. Sredozemlje pri beljakovinah stavi na mlečne izdelke, pri ogljikovih hidratih na polnozrnato ter poje veliko rib in popije veliko vode.

Z ljubeznijo pripravljene obroke hrane tam ljudje užijejo v družbi družine in prijateljev, občasno pa ob tem popijejo še kozarec rdečega vina, ki blagodejno vpliva na zdravje srca.

Več o Sredozemski prehrani, ki ščiti pred diabetesom, kožnim rakom, depresijo, problemi s težo in visokim pritiskom, artritisom in Parkinsonovo boleznijo, si lahko preberete tudi na Lisa.si