Stalin po mnenju Rusov najpomembnejša zgodovinska osebnost, sledi mu Putin!

Stalin po mnenju Rusov najpomembnejša zgodovinska osebnost, sledi mu Putin! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 6. 2017

Rusi so v javnomnenjski raziskavi sovjetskega diktatorja Josipa Stalina izbrali za najpomembnejšo zgodovinsko osebnost, drugo mesto pa si delita sedanji ruski predsednik Vladimir Putin in pesnik Aleksander Puškin.

V anketi, ki jo je aprila izvedel neodvisni javnomnenjski center Levada, so anketiranci izbirali deset posameznikov, ki so po njihovem mnenju odigrali najpomembnejšo zgodovinsko vlogo. Končni seznam je štel 20 osebnosti, ki so presegle šest odstotkov glasov, med katerimi so bili zgolj trije tujci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na prvem mestu se je znašel sovjetski diktator Josip Stalin z 38 odstotki, ki uživa močno podporo zaradi zmage v 2. svetovni vojni. Na drugo mesto sta se s 34 odstotki uvrstila ruski predsednik Putin in zelo cenjen ruski pesnik Puškin. Za Putina je to sicer najboljši rezultat, odkar se je leta 2003 prvič uvrstil na ta seznam.

Putinu in Puškinu sledijo revolucionar Vladimir Lenin, ruski car Peter Veliki in astronavt Jurij Gagarin. Najmanjši zgodovinski doprinos so Rusi pripisali zadnjemu sovjetskemu predsedniku Mihailu Gorbačovu.

Na seznam so se uvrstili znani državniki, pisatelji in znanstveniki, a samo trije neruski predstavniki - francoski vojaški in politični vodja Napoleon Bonaparte ter fizika Albert Einstein in Isaac Newton.