Stanka Vukelić: Same slike dodatno ne obdelujem

Stanka Vukelić je umetnica, ki je šele pri 40. letih začela živeti od ustvarjanja. (foto: Oa) Oa
Vir: Jana
14. 7. 2019

Čeprav je bila Stanka Vukelić ustvarjalna že od malih nog, ji je življenje šele pri 40. letih namenilo vsakdanji užitek v samosvojem umetniškem svetu, polnem pisanih barv, ženskih podob in mandal.

Ste že od nekdaj radi med čopiči in barvami?

Odkar pomnim, sem nekaj ustvarjala. Čeprav sem vedno oboževala barve, sem v mladosti ustvarjala bolj z ogljem in svinčnikom, v osnovni šoli mi je bil v izziv tudi linorez. Doma pa sem rada predelovala oblačila v nekaj novega in kombinirala različne materiale.

Kako to, da ste obiskovali ekonomsko šolo v Mariboru in nato Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, ne pa kakšne bolj umetniško usmerjene izobraževalne ustanove?

Ko sem se vpisovala v srednjo šolo, je bila moja velika želja oblikovalska šola. Takrat je bila srednja oblikovalska samo v Ljubljani. Moji starši niso bili ravno navdušeni nad idejo, da bi sama živela v Ljubljani, zato smo iskali alternative v Mariboru. Ni jih bilo. Tako so se moji starši in svetovalka na šoli strinjali, da je ekonomska prav tako dobra izbira. Pa še boljše možnosti za zaposlitev naj bi imela. Nisem bila ravno navdušena, edina sreča je bila, da sem oboževala matematiko in mi je bilo zaradi tega lažje. Po končani srednji sem sicer spremljala, kaj je potrebno za vpis na Akademijo za likovno umetnost, vendar nisem imela več poguma, da bi se preizkusila na sprejemnih izpitih. Ocenila sem, da nimam dovolj podlage in hkrati ne prave srednje šole, da bi mi lahko uspelo. Velik dejavnik je bila spet možnost zaposlitve. Doma so me pustili na FDV samo zaradi tega, ker se jim je zdelo, da je možnost zaposlitve velika. Vpisala sem namreč smer sociologija – kadrovski menedžment.

Ampak življenje vas je pri štiridesetih znova usmerilo na pot umetnosti in od takrat ste neustavljivi, saj ustvarjate prave umetnine, ki so marsikomu v navdih. Se je navdih vsa ta leta nabiral v vas?

Življenje gre svojo pot in sam jo težko nadzoruješ. Ko se mi je končno pojavila priložnost, da sem lahko ves svoj čas posvetila raziskovanju in izpopolnjevanju tehnik slikanja in risanja, sem jo zgrabila z obema rokama. Končno sem tam, kjer sem želela biti že dolgo nazaj. Verjetno je to, da sem vsa ta leta delala nekaj drugega, kot sem v resnici želela, lahko tudi velika prednost. V tem času se je res vse to nabiralo in zdi se mi, kot da imam zdaj neskončen izvir idej, inspiracij in motivacij. Vsak dan sem hvaležna in vesela, da lahko končno svoje ideje materializiram in s tem navdihnem še druge.

Kaj pa potovanja, vas navdahnejo z novimi idejami za ustvarjanje? Pred kratkim ste se namreč vrnili iz Indije …

Obožujem potovanja, in to prava potovanja, ko se celostno potopiš v kulturo, saj mi ta prinesejo toliko nepričakovanih obogatitev v življenje. Še posebej to velja za Indijo, ki sem jo obiskala že tretjič. Obiskati tako različno kulturo od naše v Evropi je res posebna izkušnja. In tam poleg bogate kulture in duhovnosti, ki te obogatita kot osebo, najdeš res veliko idej za ustvarjanje. Vse njihove neverjetne kombinacije barv, oblik in vonjav te popeljejo v svet, ki si ga kot ustvarjalec lahko samo želiš.

Vaše umetniško ime je Lady Art Talk – se za tem imenom skriva kakšen globlji pomen?

Ime sem dolgo iskala. Končno ime pa sem izbrala po dolgem 'brain stormingu' z možem. Ko sem nanizala vse, kar počnem, se je izkristaliziralo par besed, ki sem jih želela vključiti. Ker sem želela, da se moje stvaritve ponujajo na mednarodnem trgu, sem se odločila za angleške besede, ki si jih lahko vsak zapomni in na kratko opišejo to, kar počnem. Tako sem vključila besedo 'art', da se blagovna znamka poveže z umetnostjo. 'Lady' je bila beseda, ki opiše ženski aspekt moje umetnosti. Besede so pa tudi del mojega ustvarjanja, tako da je beseda 'talk' zaključila celoto. Kot vse moje slike je tudi moje umetniško ime večplastno, kdor se poglobi, lahko najde še več povezav.

Pogosto se na vaših slikah znajde motiv ženske, ob kateri je zapisano še pozitivno besedilo za inspiracijo. Zakaj se tako pogosto pojavlja motiv ženske?

Že v mladosti me je lik ženske najbolj privlačil pri ustvarjanju. Zdaj sem ugotovila, da v bistvu ves čas slikam avtoportrete. Sebe v različnih situacijah, razpoloženjih, kulturah in celo različnih vlogah. Ker nisem najbolj besedni tip, so moje slike nekakšen dnevnik mojega potovanja skozi življenje. Najbolj me pri tem zanima potovanje po svoji notranjosti, zavesti. Veliko časa namreč posvetim tudi študiju filozofije, duhovnosti in temu, kako pridobljeno znanje prenesti v vsakdanje življenje tako, da se to kaže tudi v mojih slikah.

Je za vaša dela značilen še kakšen motiv, ki posebej izstopa?

Poleg mojih slik z ženskami in sporočili za lepši dan sem navdihnjena s potovanji po Indiji, izrisala tudi številne mandale. Živobarvne simetrične mandale so na začetku obogatile mojo kolekcijo nakita. Pozneje pa sem mandale ponudila tudi kot printe na lesu v manjših formatih. Zadnje čase se preizkušam tudi v bolj abstraktno organskih motivih na večjih platnih in mini slikah.

Vaša dela nastajajo v mešani slikarski tehniki, kaj je zanjo značilno in katere materiale lahko pri njej uporabljate in kombinirate?

Odkritje mešane tehnike je zame odprlo neskončne možnosti pri ustvarjanju. Še vedno sem popolnoma navdušena nad to tehniko, saj omogoča mešanje vseh možnih tehnik, materialov in medijev. Tako lahko v svojo sliko vgradim že prej narisane elemente, uporabim akrilne barve, vodotopne barvice in voščenke, oglje, grafitne svinčnike in črnila. Največji užitek pa mi predstavljajo kolažni elementi. V svoje slike tako vključujem pravo čipko, papirnato čipko, prtičke, liste iz starih knjig, stare ilustracije, stare notne zapise, gumbe in celo kose blaga. Skratka, slike nastajajo večplastno in so zato polne skritih elementov in sporočil.

Kolekcije slik, ki nastajajo izpod vaših rok, so na voljo tudi v obliki printov, pa nakita in drugih dodatkov, v katerih so vdelani pomanjšani printi delčkov vaših del. Jih v ta namen še kaj digitalno obdelate, da vse podrobnosti pridejo do izraza?

Same slike dodatno ne obdelujem. Le pomanjšam jih in ustrezno obrežem, da so primerne za nakit, magnete ali ogledala. Dva motiva imata digitalno dodana napisa tako, da jih lahko naknadno po naročilu tudi spremenim, sicer pa so vsi preostali napisi ročno že dodani na slike. Pri mandalah je bilo malo več digitalnega poseganja. Mandale so ročno izrisane, nato pa digitalno pobarvane.

Ste tudi mojstrica fotografije in pred kratkim ste svoje avtorske fotografije Umaga ponudili kupcem na lesenih deščicah. Kdaj najdete čas za fotografiranje obalnih mestec?

Ne vem, ali sem že mojstrica, mi je pa fotografiranje v naravi poseben užitek. Ker pri ustvarjanju veliko sedim, sta mi fotoaparat v roki in sprehod v naravi ali obisk romantičnega starega istrskega mesteca zdravo ravnotežje. Tako se tudi prisilim, da vstanem malo bolj zgodaj in uživam mir in tišino jutra.

Morate zaradi teh dnevnih izletov kdaj slikati v ateljeju tudi ponoči?

Trenutno skoraj vedno slikam ponoči. Takrat je največji mir pri hiši in se lahko najbolj sprostim in poglobim vase. Ko sem začela slikati, sem navadno slikala zjutraj. Vendar se je od takrat moje življenje res spremenilo.

Prek fotografiranja lastnih izdelkov ste trgu ponudili še en zanimiv izdelek – foto podlage oz. ozadja za slikanje najrazličnejših izdelkov.

Podlage za fotografiranje sem si prvič izdelala, ko sem za blog pisala recepte in fotografirala svoje kuharske dogodivščine. Izdelani so bili iz lesa in zelo nepraktični za shranjevanje. Pozneje sem ugotovila, da lahko naredim fotografijo lesene podlage in izdelam print, ki ga lahko uporabim za fotografiranje svojih izdelkov. In neverjetno, na fotografiji je videti kot prava stvar. Najlepše pa je, da lahko 10 takih podlog shranim v majhno tubo, ki zavzame zelo malo prostora. Ker se dosti družim z drugimi ustvarjalci, sem ugotovila, da imajo vsi podobne izzive pri fotografiranju. Tako sem svoja ozadja ponudila tudi drugim. Ponudba je sicer še v povojih, a že pripravljam kolekcijo novih podlag.

Nam razkrijete še kakšen načrt za vaše prihodnje ustvarjanje?

Izobraževanje in izpopolnjevanje na temo slikarskih tehnik se seveda nadaljujeta. Tako kot se moje znanje nadgrajuje, se spreminjajo tudi moje želje. Še naprej si želim izpopolniti in dopolniti vse kolekcije in serije, ki so že v teku. To so moje dame z napisi in kolekcija nakita z mandalami. Velika želja je tudi slikanje na večjih formatih. To me zelo privlači, ker predstavlja čisto drugo dimenzijo ustvarjanja. Poleg tega razvijam še serijo mini original slikic. Ah, bomo videli, kam me zanese ustvarjalni duh. Vem, da bo zanimivo.