"Starši so jezni, ker je moj partner musliman. Kaj naj?" Porotniki odgovarjajo!

"Starši so jezni, ker je moj partner musliman. Kaj naj?" Porotniki odgovarjajo! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
10. 7. 2018

Upam, da moje pismo ne bo narobe razumljeno, ampak želim prek svojega primera odpreti debato. Zaljubila sem se v moškega, ki je musliman. Sama nimam predsodkov – človek je človek – pa tudi on na svojo vero ne gleda tako striktno, a ga spoštujem in on mene. Mama in oče sta naju povabila na kosilo, da ga spoznata. Tega, da je muslimanske vere, nisem želela odpirati, kaj šele prvič. Pa je pogovor hočeš nočeš nanesel na muslimane, saj se o tem nenehno govori. Ko sta oče in mama izvedela, da je partner musliman, sta umolknila, potem pa naredila sceno. Da kaj si mislim, da mi bo uničil življenje in podobno. Samo odšla sva. Kako naj staršem razložim položaj, glede na to, da se bojita drugačnega kot hudič križa.

Hvala za odgovor, Amanda

Čas bo pokazal svoje

Draga Amanda, čeprav ste se sprli, se ne oddalji od svoje družine. Podpri partnerja, a vseeno poskusi staršem v pogovoru odstreti njihove strahove in jih pomiriti. Če ne bodo pripravljeni na pogovor, pa pusti času čas, bo že partner pokazal s svojimi dejanji in jih prepričal, da se nimajo česa bati. Pazi le, da se zaradi tega ne oddaljiš od družine, daj jim vedeti, da si tu zanje ne glede na to, kako se odločijo, in jim stoj ob strani. Verjemi, čas bo pokazal svoje in omilil situacijo.

Helena, 40 let

Pustite, da šok popusti

Prva reakcija staršev je bila, kakršna je bila. Glede na razmere v svetu si seveda lahko ustvarjata lastne interpretacije, je pa zadeva vedno bolj delikatna, če gre za družinskega člana. Pustite, da šok popusti, potem pa odprite dialog, prek katerega boste omogočili, da starša postopoma bolje spoznata vašega izbranca in tako sama ugotovita, da je njun strah nesmiseln. Skrivanje in odmikanje od tematike ni smiselno. Veliko boljši rezultati bodo, če staršema vaš partner dovoli, da ga vprašata karkoli, ne glede na to, kako neprijetno je, ker je prav, da vaša mama in oče razčistita svoje predsodke in dobita bolj jasno sliko o človeku, ki ste si ga izbrali.

Tim, 39 let

Zvesta sama sebi

Predvsem se mi zdi, da morata ostati zvesta sama sebi. Če sta iskrena in spoštujeta razlike, če drug drugemu dovolita, da sta to, kar sta, če je med vama ljubeč odnos, potem se ne menita za to, kaj pravijo starši. Se jim bodo že ohladile glave, če ne prej, pa takrat, ko pride prvi vnuk ... Dejstvo je, da so muslimani druga sovražnemu govoru na internetu najbolj izpostavljena skupina v Evropi. Temu trendu je podlegel tudi marsikateri Slovenec. Kar pa je skrajno krivično do njih!

Manca, 39 let

Draga Amanda!

Če sta se zaljubila in je vajina ljubezen iskrena, potem ne vidim nobenega problema v tem, da je tvoj izbranec muslimanske vere. Verjetno ga ne moti, da ti nisi, in verjetno sta se o tem že pogovarjala in ugotovila, da bosta spoštovala drug drugega v vsem, tudi v veri. To razloži tudi staršem ali pa še bolje, bodita skupaj in jima razložita, pa čeprav sta doživela pri tvojih hladen tuš. Če bo stvar postala resna in se bosta spoznali tudi vajini družini, potem še toliko bolje. Živimo namreč v času, ko je zaradi dogodkov doma in po svetu veliko nestrpnosti, zato moraš svoje starše po eni strani tudi razumeti. Zate pa si seveda želita le najboljše!

Sandra, 33 let

Priporočamo