Ste se krohotali ob Stoletniku in Analfabetki? Zdaj je tu Morilec, ki je hotel v nebesa!

Ste se krohotali ob Stoletniku in Analfabetki? Zdaj je tu Morilec, ki je hotel v nebesa! (foto: profimedia) profimedia
4. 2. 2017

Vsi, ki ste se krohotali ob Stoletniku, ki je zlezel skozi okno in izginil ali Analfabetki, ki je obvladala računstvo, boste zagotovo navdušeni nad novo briljantno satiro o vrednotah modernega sveta oziroma, povedano drugače, o morilcu Andersu, ki je odkril Jezusa.

Morilec, ki je hotel v nebesa je nova odbita komedija zmešnjav najbolj priljubljenega sodobnega švedskega avtorja pripoveduje o idealizmu in fanatizmu, o gangsterjih in podjetnikih, o senzacionalizmu in duhovnosti. Jonas Jonasson, ki je navdušil s prvencem Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil ter Analfabetko, ki je obvladala računstvo, vas bo tokrat zasvojil z briljantno satiro o vrednotah modernega sveta.

Morilec, receptor in duhovnica!

Morilec Anders je večino svojega življenja preživel v zaporu.

  • "Prav Morilec Anders je bil eden od stalnih prebivalcev Penziona Sjoudden. V resnici mu je bilo ime Johan Andersson in je v zaporu odsedel vse svoje odraslo življenje. Z besedami in formulacijami se ni prav dobro znašel, amapk že zgodaj v življenju je spoznal, da lahko do svojega prideš tudi, če ljudi, ki ti ugovarjajo - ali ki se držijo, kot da ti bodo ugovarjali - preprosto premlatiš. In jih po potrebi še enkrat premladiš. Zaradi takšnega načina komuniciranja je mladi Johan sčasoma zašel v slabo družbo. Novi znanci so ga prepričali, naj svojo nasilno tehniko argumentiranja podkrepi še z žganjem in tabletami, in potem je kmalu vse zavozil. Žganje in tablete so mu že pri dvajsetih prinesli dvanajst let ječe, ker ni znal obrazložiti, kako je njegova sekira končala v hrbtu glavnega lokalnega dobavitelj amfetamina."

Po krajšem razmisleku preračuna, da bo dosmrtni kehi najbolj zagotovo ušel tako, da presedla na lažja kazniva dejanja – namesto umorov po naročilu samo še telesne poškodbe. A kaj, ko ne računa na podjetnega receptorja Pera Perssona, ki skrbi za zakotni hotel, v katerem je nastanjen, in brezbožno duhovnico Johanno, ki se vseli v sobo poleg njega.

  • "Duhovnica je dobila sobo osem, ki se je držala sobe Morilca Andersa. Ampak v nasprotju z Morilcem Andersom, od katerega se Per Persson nikoli ni upal zahtevati denarja, je morala nova gostja plačati za en teden vnaprej. Normalno ceno."

Soslednje dogodkov nanese, da prebrisani par morilcu ponudi pomoč in za »manjšo provizijo« prevzame vodenje kriminalnih storitev. Z nekaj zvitih promocijskih potez, posli zacvetijo in par bogati. Vse je v najlepšem redu – potem pa Morilec Anders nepričakovano odkrije Jezusa. Naenkrat ljudem ne bi več rad grozil, ampak pomagal.

  • "Firma za lomljenje kosti torej ni imela nikogar več, ki bi kosti lomil, s tem pa je ostala tudi brez dohodka."

morilec, ki je hotel v nebesaIn že je kazalo, da bo šla njihova kriminalna združba po gobe, ko se duhovnici utrne nova ideja. Kaj pa, če bi se dalo zaslužiti z morilčevo gorečo vero?

O Jonasu Jonassonu!

Jonas Jonasson se je rodil na Švedskem leta 1962. Kruh si je najprej služil kot novinar, svetovalec za medije in producent na švedski komercialni televiziji, nato pa je zaradi številnih zdravstvenih težav dal odpoved.

»To je bilo prvič, ko sem sam zlezel skozi okno,« pravi. »Nisem sicer vedel, kaj želim početi, samo to mi je bilo jasno, da želim drugačno življenje. Delal sem sedem dni v tednu po vsaj 16 ur na dan – dve desetletji. Občasno sem imel dekle, a pravzaprav sem bil poročen s svojo službo. /.../ Svoje podjetje sem prodal za okoli 10 milijonov funtov. Oddahnil sem si, saj nisem bil več odgovoren za toliko zaposlenih. Dalo mi je svobodo.«

Jonasson se je po tem burnem in napornem obdobju posvetil družini in pisanju. Zakon se sicer ni obdržal, zato pa je s svojim pisanjem požel velikanski uspeh.

Trenutno s svojim sinom živi na švedskem otoku Gotland. V idilični kmečki hiši jima družbo delajo kokoši, petelin in maček, po imenu Molotov. Jonasson končuje drugo knjigo, ki bo izšla letos. Kupil si je helikopter in pridno hodi na inštrukcije za letenje s helikopterjem. »Hej, saj vendar živim na otoku!« se smeje.

emka.si

Ne spreglejte!

5 odličnih novih branj!

Poleg že omenjene odštekane komedije Jonasa Jonassona Morilec, ki je hotel v nebesa, je pri Mladinski knjigi izšlo še nekaj zanimivih branj, od katerih gre najprej opozoriti na psihološki triler Poslednja, ki izpostavlja moč in vpliv medijev. Ameriška pisateljica Alexandra Oliva skozi zgodbo dvanajstih ljudi, ki se v resničnostnem šovu sredi ameriške divjine borijo za preživetje, opozarja na vlogo medijev v našem dojemanju resničnosti.

Pred dnevi smo vam v branje že priporočili duhovit roman Dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼, verjamemo pa tudi, da se boste zelo zabavali ob prvencu britanske pisateljice Rachel Joyce Nenavadno romanje Harolda Frya, ki je bil nominiran za nagrado booker, in po izboru Washington Posta sodi med najboljše knjige leta 2012, ter uživali v presunljivem romanu Japonski ljubimec Isabel Allende, ki govori o prijateljstvu, zatajevanju čustev in preizkušnjah ljubezni, ki premaga tudi ovire internacijskega taborišča.