Zeleno listje jagod nam je večinoma v napoto in se ga trudimo odstraniti iz slastnih rdečih plodov, a tega nikar ne počnite, saj s tem izgubite veliko hranilnih snovi, ki bi jih bilo zares škoda zavreči.
1. Prehranske koristi
Zeleni deli jagod vsebuje vitamine in minerale. So bogat vir vitamina C, kalcija, železa in antioksidantov, ki lahko prispevajo k vašemu splošnemu zdravju. Poleg tega vsebujejo vlaknine, ki so koristne za prebavo.
2. Protivnetne lastnosti
Listi jagod, vsebujejo protivnetne spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu. Nekatere raziskave kažejo, da lahko uživanje teh listov prispeva k zmanjšanju tveganja za kronična vnetja, ki so povezana s številnimi boleznimi, kot so bolezni srca in artritis.
3. Detoksikacija telesa
Zeleni deli jagod imajo lahko blag diuretični učinek, kar pomeni, da lahko pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa. To lahko prispeva k boljši funkciji ledvic in splošnemu zdravju.
4. Okoljske koristi
Uživanje celotne jagode, vključno z zelenimi deli, zmanjšuje količino odpadkov. Namesto da bi te dele zavrgli, jih lahko vključite v svojo prehrano in tako prispevate k zmanjšanju količine organskih odpadkov.
Kako jih vključiti v prehrano
- Smoothieji: Zeleni deli jagod se dobro mešajo v smoothieje, kjer jih skorajda ne boste opazili.
- Čaji: Posušeni listi jagod se lahko uporabljajo za pripravo zeliščnega čaja.
- Soli in prelivi: Sesekljane liste lahko dodate solatam ali jih uporabite kot dekoracijo in okusno dopolnitev različnih jedi.
Preberite še:
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču