Ste vedeli, da v Sloveniji 89 odstotkov nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški?

Ste vedeli, da v Sloveniji 89 odstotkov nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški? (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
26. 11. 2019

Morda ste tudi vi med tistimi, ki vas je podatek, da kar 89% prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški, presenetil. Vsekakor zastrašujoč podatek, ki opominja na to, da je v družbi še veliko prostora za napredek.

Zavod Vozim je v sodelovanju s svojimi partnerji menil, da je prostora za spremebe še dovolj. Glas 3. sezone vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah tako prevzemajo ženske z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola.

"Zastrašujoč je namreč podatek, da skoraj 90% prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški," je razmišljala Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice Javne agnecije RS za varnost prometa in ob tem dodala, da je v lanskem letu le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska.

Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je problem osvetlila še z vidika razlike pitja alkohola med spoloma. "Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno 3:1 (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55% moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škoda, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30%."

Zato so se v Zavodu Vozim odločili, da bodo iniciativo letos predali ženskam. Verjetno ste tudi sami v preteklih tednih naleteli na tezo, da so 'Ženske boljše voznike od moških', ob kateri so številni poskočili in se upirali, da temu ni tako. A biti odličen voznik ne pomeni, da ste odlični v bočnem parkiranju, vzvratni vožnji med količki ali da vam gre odlično prehitevanje na avtocesti. Dobri vozniki so tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu.

Iniciativa Heroji vozijo v pižamah je bila v prvih dveh sezonah odlično sprejeta v slovenski javnosti. V zadnjih dveh sezonah so dosegli več kot 14.000 mladih na delavnicah, zabavah in drugih aktivnostih. Poskrbeli so, da jih je več kot 600 prišlo varno na in z zabav. Kar 9 slovenskih občin se je zavezalo h konkretnim rešitvam, predlaganim s strani mladih. Več kot 15 občin pa dela korake v smeri manj voženj pod vplivom alkohola.

Bliža se praznični december, ko boste morda tudi sami kdaj pomislili, da bi se za volan usedli po tistem, ko ste že nekaj spili. Ko boste v dilemi se spomnite na zgodbo Vesne Novak, ene od predstavnic Zavoda Vozim, ki je bila pred leti sopotnica v prometni nesreči in doživela hude poškodbe hrbtenjače.

"Moja pot z zabave je pred dvajsetimi leti trajala več kot pol leta, saj sem bila kot sopotnica udeležena v prometni nesreči in utrpela poškodbe hrbtenjače," je Vesna začela svojo izpoved.

"Moja prava rehabilitacija po prometni nesreči se je ob prihoda domov pravzaprav šele začela. Veliko energije in vztrajnosti je bilo potrebno za spopadanje z novo življenjsko situacijo in če bi vso to energijo vložila v nove stvari, kot je na primer šport, bi bila danes vrhunska športnica.

Najtežje pa sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom. Zato je še kako pomembno, da se zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu - tako kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fantje, ob svetovnem dnevu moških bodimo pošteni do vseh in si priznajmo ...

A post shared by Zavod VOZIM (@zavodvozim) on

Naj nam bo v opomin, da so letos policisti v 91% kaznovali moške zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Tudi ženske sicer niso izjema, saj je imela letošnja rekorderka med alkoholiziranimi povzročitelji 1,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka (prek 3 promile v krvi). Osebe stare med 45 in 55 let so povzročile največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Bodimo v tem decembru vsi heroji, ki bomo za volan sedli le z nič promila alkohola v krvi in bodimo tako zgled mladim in vsem tistim, ki so šele na poti do vozniškega izpita.