Ste že videli hotel za žuželke? Ustvarite ga lahko tudi na vašem vrtu

15. 7. 2019 | Vir: Jana
Deli
Hotel za žuželke lahko obesite tudi na drevo. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Hotel za žuželke je lahko dom za čebele samotarke ali čmrlje, pikapolonice, strigalice, tančičarice oz. muhe enodnevnice in muhe trepetavke ter druge koristne žuželke, ki lahko na zelenjavnem ali cvetličnem vrtu pomagajo v boju proti škodljivcem, predvsem pa skozi vrtno sezono ohranjajo naravno ravnovesje žuželk.

Na vaš zelenjavni ali cvetlični vrt ali sadovnjak v sezoni zaide veliko žuželk, med njimi pa so tako škodljive žuželke, ki delajo škodo na vrtninah in cvetlicah ali sadju, kot tudi koristne žuželke, katerih glavni nalogi sta opraševanje in zmanjševanje števila škodljivih žuželk.

Divje čebelice in čmrlji

Samotarske čebele so divje čebele, ki poskrbijo za opraševanje cvetlic in sadnega drevja in so pri tem delu veliko bolj učinkovite kot medonosne čebele, a ker so omejene na določene sorodne vrste rastlin in oprašujejo samo te, je prav, da privabimo v vrt tudi čmrlje in se veselimo obiska vseh medonosnih čebel. Primerno domovanje za divje čebele so votle cevke, saj si v naravi velikokrat najdejo zatočišče v votlih rastlinskih ostankih. Zanje naredimo leseno hiško, vanjo pa v vodoravni legi vstavimo votle dele rastlin, dolge 10−12 cm, na primer bambus ali trstiko, in jih zaščitimo z mrežo. Umetna gnezda zanje so lahko tudi iz opek ali lesenih škatel z luknjicami premera 10–12 mm, prav pa jim bo prišel tudi star panj. Čmrlji se bodo dobro počutili v lesenih duplinah, najraje se bodo udomačili v manjšem zabojčku iz smrekovega lesa, v katerega zavrtamo dve luknji premera približno 12 mm. Če boste v les vrtali luknje sami, obrusite površino, da žuželke v svoj dom ne bodo imele ostrega vhoda.

Pikaste žuželke so tudi brez pik

Privabite v vrt pikapolonice vseh barv in različnega števila pik in jim naredite prijetno domovanje. Pikapolonice se bodo dobro počutile v lesenem zabojčku (ali škatli) z režami – priporočljivo je, da so reže postavljene pod kotom 45 stopinj, ki naj bo napolnjen s slamo ali trstiko. Če jo bomo pobarvali v rdeče-rjavkaste barvne tone, bodo pikapolonice še raje prišle na vaš vrt. Jih je pa dobro imeti v bližini, saj veljajo za predatorske žuželke – prehranjujejo se s škodljivimi žuželkami: pojedo veliko listnih uši, jajčec škodljivih žuželk in pršic.

Druge koristne žuželke

Škodljivce iz sadovnjakov rada pospravi strigalica, ki je dejavna predvsem ponoči. Podnevi se bo z veseljem skrila v narobe obrnjene lončene lonce, ki jih lahko napolnimo s slamo ali senom, takšni lonci so lahko obešeni tudi na drevesih, a naj imajo dodano letvico ali vrv, prek katere bo strigalica lažje prehajala iz svojega doma na drevo in nazaj. Je pa zanimiva še ena žuželka. Odrasla tenčičarica se sicer prehranjuje s cvetnim prahom, medeno roso in nektarjem, njene ličinke pa se prehranjujejo z jajčeci škodljivcev. Zanje je primerno zatočišče izdelano iz deščic, sprednji del in streha naj bosta poševna, jedro hiške pa napolnjeno s suhim listjem, senom ali slamo.

Kako se lotiti izdelave?

Osnova za izdelavo hotela za žuželke je lesen okvir s streho. Okvir razdelimo na več delov in vsakega napolnimo z različnimi materiali – od lesa, listja, storžev, trstike, naluknjanega lesa do sena ali slame. Na koncu s kovinsko mrežo, ki jo pritrdimo z žebljički ali spenjačem, zaščitimo domovanje žuželk – mreža jih varuje pred kljuni ptic in hkrati onemogoča vetru, da bi odpihnil drobnejši oz. lažji material, kot je suho listje.

Kako izbrati primerno mesto?

Seveda je treba hotel za žuželke postaviti na vrtu tako, da je čim bolj zaščiteno pred vetrom in dežjem, a še vedno na sončnem mestu. Priporoča se, da je hotel za žuželke obrnjen proti jugozahodu ali jugu, prav tako naj bo vsaj meter in pol nad tlemi. Pozimi hotela za žuželke ne odstranimo z vrta, prav tako ga ne mažemo z zaščitnimi laki in lazurami. Veliko bolje bo, da ga izdelalamo iz odpadnega materiala, ki ga najdemo in naberemo v naravi.