Stephen Hawking ima vzpodbudne nasvete za tiste, ki jih muči depresija

Stephen Hawking ima vzpodbudne nasvete za tiste, ki jih muči depresija (foto: profimedia) profimedia
5. 2. 2018

V ponedeljek, 8. januarja, je Stephen Hawking praznoval 76. rojstni dan. Dan prej je znameniti fizik na kraljevem inštitutu v Londonu predaval o depresiji. Kot bolnik z zloglasno boleznijo ALS (Amiotrofično lateralno sklerozo) je vsebino predavanja oprl tudi na mnoge lastne izkušnje.

Britanski znanstvenik je poetično potegnil vzporednico med črnimi luknjami v vesolju in depresijo, njegovo sporočilo pa je bilo obarvano z upanjem za vse, ki jih mučijo depresivne težave.

»Črne luknje niso tako črne, kot kaže njihova barva. Niso večne ječe, kakor smo nekoč mislili. Stvari, ki jih črne luknje pogoltnejo, lahko najdejo izhod, najverjetneje v drugo vesolje. Zatorej, če imate občutek, da ste ujeti v črno luknjo depresije, se ne vdajte. Obstaja pot iz nje,« je povedal Hawking.

Pred polno dvorano z več 400 slušatelji je spregovoril tudi o sebi. Izpostavil je, da ceni svoje znanstvene dosežke, do katerih je prišel kljub težki bolezni. Njegove težave so se začele že pri dvajsetih letih, ko ni več mogel hoditi brez bergel, njegovo telo pa je v naslednjih desetletjih postopoma hromelo. Izgubil je tudi zmožnost govora. S pomočjo tehnologije je kljub temu lahko delal in postal eden najbolj cenjenih znanstvenikov na svetu.

»Čeprav je moja bolezen hudo nadležna, lahko rečem, da sem imel srečo na vseh drugih področjih. Srečen sem, ker sem lahko delal kot teoretični fizik, in to v času, ko je ubirala hitre korake naprej, srečen sem, ker moje bolezenske težave v mojem poslu pravzaprav niso bile tako resna ovira.

Zelo pomembno je, da nas ne obvlada jeza, pa naj gre za kakršnekoli težave, ki jih naplavi življenje. Ko se prepustite zagrenjenosti, izgubite upanje. Kam bi pa prišli, če se ne bi znali smejati sebi in življenju nasploh,« je Hawking optimistično končal predavanje in požel navdušen aplavz.

Vir: Independent

Priporočamo