Kuharski zvezdnik bivše Jugoslavije razkril svoj recept za sarmo, če jo pripravite takole, si bodo vsi oblizovali prste

25. 12. 2024
Deli
Kuharski zvezdnik bivše Jugoslavije razkril svoj recept za sarmo, če jo pripravite takole, si bodo vsi oblizovali prste (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi v nekoč skupni državi smo imeli zvezdniškega televizijskega kuharja.

To je bil Stevo Karapandža, ki se ga še vedno spomnijo številne generacije. Po njegovih receptih še dandanes pripravljajo številne, tradicionalne in klasične jedi. Ena od njih, ki jo številni pripravljajo prav v prazničnih dneh, pa je zagotovo - sarma. Če jo boste skuhali po njegovem receptu, bo zagotovo odlična in naravnost nemogoče se ji bo upreti! Sestavine, ki jih boste potrebovali za okusno sarmo, so:

  • 100 g riža
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • malo soli in popra, malce vegete
  • malce rdeče paprike
  • 1 lovorjev list
  • suha rebra ali klobase
  • 1 do 2 žlici na drobno narezane pancete
  • 1 glava kislega zelja (okrog 1 kg)
  • malce peteršilja
  • 1 jajce
  • 1 žlička mlete paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge

Podmet:

  • malce olja
  • 1 žlica rdeče sladke paprike
  • 1 večja čebula
  • 1  strok česna

Riž napol skuhajte, v tem času pa na malce olja prepražite čebulo. Ko zastekleni, dodajte nasekljani česen in malce pancete, narezane na kockice. Meso dajte v globoko posodo in dodajte začimbe, riž, jajce, prepraženo čebulo. Vse dobro premešajte, da nastane enotna masa.

Nato pripravite kislo zelje. Ločite liste, odstranite trde dele in jih operite, del zelja pa narežite na trakove. Liste polnite z žlico in pol nadeva in ga zavijte. Proces ponavljajte, dokler ne porabite vso meso.

Preberite še: V bližini slabe osebe vsak pes naredi eno stvar: to reakcijo si dobro zapomnite

Potem v lonec, v katerem boste kuhali sarmo, dajte pol narezanega zelja in nanj položite sarme. Na vrh dajte lovorjev list, rebra ali suho meso, potem pa vse pokrijte z ostankom narezanega zelja. Nato dodajte malce mlete paprike in paradižnikovo mezgo, potem vse zalijte z vodo in pokrijte.

Kuhajte dve do tri ure, občasno dodajajte vodo - po potrebi. Ko je sarma kuhana, pripravite še podmet. Na nekaj kapljic olja prepražite čebulo, česen in rdečo papriko. Premešajte in dodajte v tekočino, v kateri se je kuhala sarma. S tem prelijte sarmo, pustite, da malce prevre in jed je končana.

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec