Navdih za Š'torto je bogata tradicija solinarstva in oljkarstva – Recept je ustvaril chef Kristian Zule iz Stare gostilne Piran – Nova piranska sladica pa je na voljo od 1. decembra
Tudi Piran ima svojo avtentično sladico, ki so jo snovalci poimenovali Š'torta, in sicer po sorti avtohtone piranske oljke. Projekt so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva v enem najlepših mest Sredozemlja zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, komaj 23-letni Kristian Zule iz Stare gostilne Piran.
-
Koliko ingverja na dan je dobro zaužiti – kdaj ga je preveč?
-
Vse več ljudi med prazniki uživa to živilo namesto mesa, prizori iz tovarne pa so presenetili mnoge
-
Uf, njam! Če imate doma kaj jabolk, v samo pol ure lahko pripravite slastne jabolčne krofke iz samo 5 sestavin
Š'torto je obogatil s slastno karamelo s piransko soljo in z olivnim moussom, najbolj drzni gurmani pa lahko tortici dodajo tudi nekaj kapljic lokalnega oljčnega olja z domačije Milok. Projekt, ki sta na predstavitvi podprla tudi Christian Poletti, podžupan občine Piran, in Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož. Projekt bo obogatil kulinarično-turistično ponudbo Pirana, ima pa tudi dobrodelno poslanstvo. Celoten izkupiček prodaje sladice bo namreč namenjen humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.
Priljubljeno obmorsko mesto, ki je zraslo na soli, bo v decembru s Š'torto tako dobilo svojo prvo izvirno sladico, katere cilj je Piran še bolj približati in predstaviti obiskovalcem ter še tesneje povezati domačine. Nova tortica je namreč plod tesnega sodelovanja s številnimi deležniki, ki jih združuje enotna vizija – turistično ponudbo Pirana postaviti na vrhunsko raven ter vračati v lokalno okolje in ga krepiti.
Zato je Christian Poletti, podžupan Občine Piran, v uvodnem nagovoru poudaril: "Sodelovanje z lokalno skupnostjo Mestna kavarna Piran dokazuje ves čas, k temu stremimo tudi kot občina, nas pa na področju gostinstva v občini čaka še veliko dela."
Ekipa Mestne kavarne dokazuje, da je možno, ustvarili so izdelek, ki vsebuje naše solinarsko bogastvo, odzvali so se tudi našemu povabilu na božično-novoletni sejem v starem skladišču soli Grando v Portorožu. Tudi tam boste lahko do 7. januarja poskusili Š'torto in dobrote Stare gostilne.
Zbrane je pozdravila tudi Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož, ki je poudarila, da je kulinarika vsekakor eden od najpomembnejših produktov turistične ponudbe. »Vsaka skupnost je lahko srečna, če ima takšne entuziaste in ponudnike, ki ustvarjajo produkte z veliko dodano vrednostjo in sodelujejo v dogajanju. Mestna kavarna se bo s posebno ponudbo Š'torte in kozarca izbrane penine namreč vključila tudi v projekt Mesec penin,« je dejala Gržiničeva.
BONUS VIDEO: V podkastu Greenroom je Urška Pirš tokrat gostila novinarko in voditeljico informativne oddaje na POP TV Petro Kerčmar. V sproščenem pogovoru je gostiteljici odkrivala zakulisje televizijskega dogajanja in odprla tudi tisti del sebe, ki ga na malih ekranih ne vidimo.
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj