Stročji fižol ugodno vpliva na delovanje vseh organov

Stročji fižol ugodno vpliva na delovanje vseh organov (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
11. 9. 2017

Stročji fižol in navaden fižol v zrnju se med seboj ne razlikujeta.

Stročji fižol je fižol, ki ga poberemo, preden dozori. Vse vrste fižola izvirajo iz Peruja. Po južni in osrednji Ameriki so ga zanesla indijanska plemena, v Evropo pa so ga prinesli španski raziskovalci v 16. stoletju. Da lahko uživamo tudi njegove stroke, naj bi prvi odkrili Francozi.

Stročji fižol je različnih oblik, barv in velikosti. Od ploščatega do okroglega, od rumenega prek svetlo do temno zelenega, dolgih ali krajših strokov.

Prehranska vrednost

Stročji fižol vsebuje malo kalorij (32 kcal/100 g), je dober vir rastlinskih beljakovin (2,2 g/100 g) in vlaknin (1,5 g/100 g), je prava zakladnica vitaminov, mineralov in sekundarnih rastlinskih snovi (vitamini A, E, K, C in B, mangan, baker, krom, magnezij, kalcij, kalij, fosfor, holin, niacin, železo, silicij ...). Uživanje stročjega fižola ugodno vpliva na delovanje vseh telesnih organov in ima visok antioksidativni potencial, deluje protivnetno, uravnava presnovo ogljikovih hidratov in znižuje holesterol. Presenetljivo je, da je stročji fižol tudi dober vir maščob omega 3, tako da ugodno deluje tudi na srčno-žilni sistem.

Nakup in shranjevanje

Sveže obran stročji fižol prepoznamo po čvrstih strokih žive barve, ki glasno počijo, ko jih prelomimo. Izbiramo stroke brez madežev in mehkih delov. Hranimo ga v hladilniku, neopranega v plastični vrečki, in ga čim hitreje porabimo.

Priprava

Stroke operemo, jim odrežemo nastavke pecljev in skuhamo. Med kuhanjem ga večkrat poskusimo, fižol mora ostati še čvrst na ugriz (nekatere sorte potrebujejo le 5 minut). Da ohrani intenzivno zeleno barvo, ga takoj po kuhanju potopimo v ledeno mrzlo vodo. Nato ga odcedimo in pripravimo po želji. Najbolj popularen je v solati z bučnim oljem ali kot priloga s kislo smetano ali drobtinami. Dobro se ujame s slanino, oljčnim oljem ali maslom, paradižnikom, česnom in peteršiljem ter meto. Stročji fižol lahko tudi zamrznemo ali vložimo.

Besedilo: Vera Simončič