Strokovnjaki opozarjajo: Ne jejte konzervirane hrane, če opazite te znake

22. 5. 2025
Strokovnjaki opozarjajo: Ne jejte konzervirane hrane, če opazite te znake (foto: profimedia)
profimedia

Strokovnjak za higieno je javnost opozoril, da se v nekaterih konzervah hrane – kot so fižol, tuna ali juha – lahko skrivajo nevarne bakterije, ki lahko v najhujših primerih povzročijo paralizo in celo smrt.

Paul Jackson, direktor podjetja, specializiranega za ravnanje z odpadki, poudarja, da so lahko poškodovane konzerve nevaren vir bakterije Clostridium botulinum, ki povzroča botulizem – redko, a izjemno resno zastrupitev, ki napade živčni sistem.

"Globoke vdolbine v konzervah lahko povzročijo mikrorazpoke, ki omogočajo vstop bakterij. Rja in izbokline so prav tako znaki, da je vsebina konzerve lahko kontaminirana," je opozoril Jackson.

Na kaj morate biti pozorni?

Če ima konzerva globoke vdolbine, zarjavelo površino, vidno izboklino ali če jo odpremo, iz nje brizga tekočina ali oddaja neprijeten vonj, so to resni kazalniki, da je živilo potencialno pokvarjeno in nevarno za uživanje.

C. botulinum še posebej dobro uspeva v okoljih brez kisika, kot so zaprte konzerve. Čeprav bakterije same po sebi niso smrtonosne, v takšnih pogojih proizvajajo zelo strupene toksine, ki lahko povzročijo zastrupitev.

Pohodnika našla pravi zaklad: veliko zlatnikov je iz nekdanje Jugoslavije

Simptomi zastrupitve z botulinom vključujejo slabost, bruhanje in bolečine v želodcu, pa tudi resnejše znake, kot so povešene veke, zamegljen vid, šibkost obraznih mišic ter težave z dihanjem in požiranjem. V hujših primerih pride do paralize, približno 10 odstotkov primerov pa je smrtnih.

Kako pravilno shranjevati konzervirano hrano?

Jackson svetuje, da konzervirano hrano hranite v omari, stran od pomivalnega korita ali drugih mest s temperaturnimi nihanji. Ekstremni mraz lahko povzroči razpoke v pločevinki, vlaga pa poveča tveganje za rjo in vdor bakterij.

Dodaja, da rok uporabe ni edini dejavnik. "Močno kisla živila (kot so paradižniki) ostanejo varna do 18 mesecev po datumu izteka roka uporabnosti. Živila z nizko kislostjo (kot so meso in zelenjava) so lahko varna od 2 do 5 let, če so pravilno shranjena."

Novo na Metroplay: "O izzivih na podjetniški poti, ljubezni do rutine in delu s partnerjem" | Karin Poravne