Študije namigujejo, da bi človeštvo čez 50 let lahko bilo neplodno

Študije namigujejo, da bi človeštvo čez 50 let lahko bilo neplodno (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2018

Študije kažejo dramatičen upad števila spermijev pri moških in nekateri verjamejo, da ta trend lahko vodi tudi do izumrtja naše vrste. Kaj so ključni razlogi?

Čeprav koncept plodnosti tudi v sodobni medicini pogosto uvrščamo v domeno žensk, je to vendarle le del celotne zgodbe. Kar se še toliko bolj izraža v zadnjem času, ko obširne študije razkrivajo, da moška plodnost dramatično upada - in to hitreje, kot si upamo misliti. Sperma očitno postajaja ena najbolj dragocenih dobrin sodobnega življenja.

Lansko poletje so znanstveniki na univerzi v Jeruzalemu odkrili, da je povprečno število spermijev pri moških v zadnjih 40 letih upadlo za kar 60 odstotkov. Študija je vključevala 43.000 moških iz Severne Amerike, Evrope, Avstralije in Nove Zelandije, združevala pa je 185 različnih raziskav, ki so potekale od leta 1973 do 2011. Vodja študije, dr. Hagai Levine je ob objavi rezultatov oznanil, da so ti "urgetni klic po spremembah."

Levine je za BBC povedal, da lahko ta trend v prihodnosti vodi tudi do izumrtja človeštva. Znanstveniki, ki niso bili udeleženi v raziskavi, so pohvalili kvaliteto in širino študije, a trdijo, da je podajanje takšnih zaključkov preuranjeno. 

Ključni razlogi:

  • kemikalije, debelost, kajenje, stres in - televizija

Tudi, če študija ni neposredna prognoza za najbolj črn scenarij človeštva, pa omogoča bolj jasen vpogled v to težavo. Čeprav očitnih razlogov za upad števila spermijev pri moških ni, študija rezultate povezuje z najbolj izrazitimi negativnimi posledicami sodobnega življenja, ki iz leta v leto prizadenejo več ljudi v razvitem svetu. Pri tem se omenja predvsem izpostavljanje kemikalijam uporabljenih v pesticidih in plastiki, debelost, kajenje, stres, nezdravo prehrano in celo pretirano gledanje televizije.

Dr. Levine ob tem poudarja, da je zdaj nujno poiskati jasne in dokazljive razloge za upad števila spermijev, saj se lahko le tako ta trend prične obračati. "Moramo ukrepati," vztraja Levine. "Na primer, izboljšati moramo regulacije glede umetno ustvarjenih kemikalij in nadaljevati moramo z bojem proti kajenju in prekomerni telesni teži."