Stvari so resne! Žirafe so uvrstili na rdeč seznam vrst, ki jim grozi izumrtje!

Stvari so resne! Žirafe so uvrstili na rdeč seznam vrst, ki jim grozi izumrtje! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
8. 12. 2016

Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) je na konferenci v Cancunu žirafe uvrstila na rdeč seznam ranljivih živali, ki jim grozi izumrtje.

V zadnjih treh desetletjih je število žiraf upadlo za okrog 40 odstotkov, ugotavlja organizacija.

Žirafe so močno ogrožene zaradi nezakonitega lova, nemirov, območij z minami ter farm, ki se vse bolj širijo v divjino, je na konferenci v Mehiki navedel IUCN.

V Afriki je po zadnjih podatkih še manj kot 98.000 žiraf.

IUCN je na rdeč seznam uvrstil tudi nekatere ptice, med njimi afriškega sivega papagaja, ki je po novem med ogroženimi živalskimi vrstami. Omenjeni papagaji so posebej priljubljenimi domačimi živalmi med pticami, saj so sposobni oponašati človeški govor.

Poleg živali je IUCN na seznam dal še nekatera žita kot sta ječmen in oves, pa tudi sončnice in mango.

Vlade "imajo veliko odgovornost in morajo narediti nekaj za ohranitev biološko raznovrstnost - ne samo zase, temveč tudi za varnost hrane in trajnostni razvoj," je dejal vodja IUCN Inger Andersen.

Ne spreglejte!

Mama žirafa rešuje svojega malčka pred lačnimi levi!

Pred tremi meseci se je na youtubu znašel posnetek žirafje mame, ki ne popusti v boju za življenje njenega mladiča. Žal ima njen boj vseeno žalosten konec. A preden se jezite na velike mačke, se vprašajte: bomo žirafe (po naši krivdi) lahko kmalu videli le še na takšnih posnetkih?