Odkrili nov naravni zaščitnik kosti: Suhe slive ohranjajo gostoto in trdnost ter preprečujejo zlome

17. 7. 2025
Odkrili nov naravni zaščitnik kosti: Suhe slive ohranjajo gostoto in trdnost ter preprečujejo zlome (foto: profimedia)
profimedia

Samo štiri do šest sliv na dan lahko pomaga ženskam po menopavzi ohraniti gostoto in trdnost kosti ter znatno zmanjšati tveganje za zlome, je pokazala nedavna študija Univerze v Pensilvaniji.

Dnevno uživanje suhih sliv je ženskam v enoletni študiji pomagalo ohranjati močnejše kosti. Slive lahko preprečijo izgubo kostne mase zaradi svojih edinstvenih spojin.

Z uporabo naprednega 3D-slikanja so raziskovalci ugotovili, da ljudje, ki jedo sueh slive, ohranjajo kakovost kosti na ključnih delih telesa, ki so najbolj obremenjeni z nošenjem teže.

Zaradi potencialno protivnetnih učinkov spojin, ki jih vsebujejo, bi to suho sadje lahko postalo naravni zaveznik v boju proti osteoporozi.

Slive za krepitev kosti pri ženskah

Mleko ni edino živilo, povezano z močnimi kostmi. Raziskovalci v Pensilvaniji poročajo, da lahko slive pomagajo ženskam po menopavzi ohraniti strukturo in trdnost kosti.

Njihova študija, objavljena v reviji Osteoporosis International, je pokazala, da lahko dnevno uživanje sliv upočasni starostno povezano izgubo kostne mase in zmanjša tveganje za zlome.

"To je prva randomizirana kontrolirana študija, ki preučuje tridimenzionalne rezultate kosti glede na strukturo kosti, geometrijo in ocenjeno trdnost. V naši študiji smo opazili, da vsakodnevno uživanje suhih sliv vpliva na dejavnike, povezane s tveganjem za zlome. To je klinično neprecenljivo," je dejala Mary Jane De Souza, ugledna profesorica kineziologije in fiziologije na Državni univerzi Pensilvanije. Staranje in preoblikovanje kosti

Luka Koper po nenavadnem incidentu s križarko: To se ne bo več zgodilo

Kostno tkivo se nenehno obnavlja s preoblikovanjem. Specializirane celice, imenovane osteoblasti in osteoklasti, odstranijo staro kost in jo nadomestijo z novim materialom. S staranjem se ravnovesje premakne in kost se razgradi hitreje, kot se lahko obnovi. Pospešena izguba kostne mase lahko povzroči osteoporozo, stanje, pri katerem se gostota kosti zmanjša in okostje postane bolj krhko. Osteoporoza je pogostejša pri ženskah in starejših odraslih.

Naravno okrepite svoje kosti

Raziskovalci so povedali, da je to še posebej zaskrbljujoče za ženske po menopavzi. Estrogen, hormon, ki je ključnega pomena za zdravje kosti, se v tej življenjski fazi zmanjšuje, nižje ravni estrogena pa pospešujejo izgubo kostne mase.

Čeprav obstajajo zdravila za zdravljenje osteoporoze, raziskovalci pravijo, da jih veliko žensk, ki bi jih morale jemati, ne jemlje. "Slive ponujajo obetavno alternativo," zato pravi De Souza.

Slive vsebujejo bioaktivne spojine, kot so polifenoli, ki lahko zavirajo vnetne poti, ki vodijo do izgube kostne mase.

Tridimenzionalne slike povedo več

Prejšnje študije so za oceno dvodimenzionalne gostote kosti in diagnosticiranje osteoporoze uporabljale predvsem dvoenergijsko rentgensko absorpciometrijo (DXA). Vendar pa DXA preiskave ne morejo razlikovati med različnimi vrstami kostnega tkiva ali meriti strukturnih lastnosti kosti, kar lahko služi kot pokazatelj trdnosti in kakovosti kosti, so pojasnili raziskovalci.

Ko pogledamo mineralno gostoto kosti, pogledamo, koliko kosti je, vendar želimo vedeti tudi o kakovosti kosti. Ko pogledamo tridimenzionalno sliko, pa lahko pogledamo strukturo, geometrijo in mikroarhitekturo kosti. Z drugimi besedami, to nam pove, kako dobra je kost, je dejal De Souza.

Kako je bila študija izvedena?

Da bi ugotovili, ali dnevno uživanje sliv vpliva na kakovost kosti, je raziskovalna skupina izvedla randomizirano kontrolirano študijo z 235 ženskami po menopavzi, ki je trajala eno leto.

Udeleženke so bile razdeljene v eno od treh skupin:

  • Prva skupina - brez sliv
  • Druga skupina - 50 gramov oziroma štiri do šest sliv na dan
  • Tretja skupina - 100 gramov oziroma 10 do 12 sliv na dan

Vsakih šest mesecev so jih ocenili s periferno kvantitativno računalniško tomografijo ali pQCT, ki omogoča presečno slikanje za merjenje 3D gostote kosti, geometrije kosti in trdnosti kosti. 

Rezultati - slive ohranjajo zdravje kosti

Raziskovalci so ugotovili, da so se meritve gostote kosti in trdnosti kosti v golenici oziroma spodnjem delu noge zmanjšale pri ženskah v kontrolni skupini. Nasprotno pa so tiste, ki so vsak dan pojedle vsaj štiri do šest sliv, ohranile gostoto in trdnost kosti ter ohranile strukturo kosti, zlasti v kortikalni kosti.

Čeprav so ženske v obeh skupinah, ki so uživale slive, imele koristi, je bil štiri do šest sliv na dan zadosten odmerek.

Ženske v skupini s 100-gramskim deležem sliv so pogosteje izpadle iz študije, ker so se naveličale vključevanja toliko sliv v svojo dnevno prehrano.

Preprečevanje zlomov s slivami

"To so precej vznemirljivi podatki za enoletno študijo. Uspelo nam je ohraniti kost v nosilni kortikalni kosti golenice, ohranjanje kortikalne kosti in trdnosti kosti pa je ključnega pomena za preprečevanje zlomov," je dejala De Souza, poročal pa Sci Tech Daily.

Uživanje sliv bi lahko potencialno zmanjšalo tveganje za osteoporozo, je še pojasnila, vendar dodala, da so potrebne nadaljnje raziskave.

S tem delom raziskovalna skupina gradi na seriji študij, ki preučujejo povezavo med slivami in zdravjem kosti. V prejšnji študiji z isto kohorto žensk je raziskovalna skupina pokazala, da vsakodnevno uživanje sliv v enem letu ohranja tudi splošno gostoto kosti v kolku.

Preberite si tudi: Osteoporoza - tiha bolezen, glasni zlomi