Superživila - so res tako super ali niso?

19. 6. 2016 | Vir: Jana
Deli
Superživila - so res tako super ali niso? (foto: shutterstock)
shutterstock

Superživila "DA" ali "NE". Strokovnjakinji Alenka in Maja sta za revijo Jana predstavili svoji stališči.

»Superživila so polnovredna, minimalno procesirana živila rastlinskega izvora, ki vsebujejo široko paleto zdravju koristnih snovi, vključno s pomembnimi vitamini in minerali, maščobami s protivnetnim delovanjem, lahko prebavljivimi beljakovinami in vlakninami za zdravo srce in ožilje,« v knjigi Hranljiva rastlinska superhrana piše Lauri Boone in nadaljuje: »Vsem superživilom je skupno, da lahko s svojo edinstveno hranilno sestavo blažijo vnetne procese, upočasnijo procese staranja, preprečijo ali pripomorejo k zdravljenju kroničnih bolezni, višajo nivo energije, pomagajo premagovati stres, izboljšajo razpoloženje, podpirajo naravne razstrupljevalne procese v telesu, ga tako čistijo in še veliko več. A Lauri Boone v svoji knjigi ne opisuje le živil, ki pripotujejo iz Andov, Kitajske in drugih oddaljenih dežel, temveč tudi ohrovt, borovnice, češnje, brusnice, olive ... Je torej tudi v rastlinah, ki rastejo pri nas, velika moč vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki so v podporo našemu telesu?

ZA

Maja Matić, inštruktorica Fitnes zveze Slovenije, uni. dipl. pravnica

  • »Superživila nama z možem dajejo moč za boljše športne rezultate, večje psihično ravnotežje in hitrejšo regeneracijo po poškodbah. Kot mamica treh otrok in strastna športnica sem se nad njimi navdušila takoj po prvem porodu, saj z njimi vplivam na duševno in telesno srečo, raven energije, počutje, hormone, posledično na družinsko srečo. Z možem, profesionalnim športnikom, imava tak življenjski slog in se oba tako prehranjujeva, tudi on je izboljšal svoje rezultate. Superživila uporabljam tudi za družino: pečem vedno s kokosovim oljem, sladkamo se z inkovskimi jagodami in presnimi kakavovimi zrni. Sladim z yacon sirupom, ki ima nizek glikemični indeks in je obenem prebiotik. V jedi vedno dodajam zdrobljena konopljina zrna, super vir maščob in beljakovin.«

PROTI

Alenka Košir, športna pedagoginja in ustanoviteljica VIIT vadbe

  • »Menim, da ob uravnoteženi prehrani ne potrebujemo nobenih superživil. Poskrbeti je treba le, da je naša hrana čim bolj naravna, če je le možno lokalno predelana in sveža. Verjamem, da je narava okoli nas poskrbela, da imamo v svoji okolici rastline, ki so za nas najbolj koristne. Prepričana sem, da je tisto, kar raste na vrtu, za moje telo 500-krat močnejše superživilo kot nekaj, kar je pripotovalo tisoče kilometrov daleč. V resnici niti ne vemo, kje in kako je neka rastlina rasla ter v kakšnih razmerah. Mislim, da so superživila za nekatere le zelo dober vir zaslužka in da se lahko dobro počutimo in smo posledično zdravi le, če jemo čim bolj nepredelano, uravnoteženo hrano, se dovolj gibljemo, dovolj spimo in smo pozitivno naravnani. Prav ti pogoji so za naše telo superhrana.«

besedilo: Petra Arula // fotografije: shutterstock.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju