Svet je le še 2 minuti in pol od sodnega dne, menijo jedrski znanstveniki!

Svet je le še 2 minuti in pol od sodnega dne, menijo jedrski znanstveniki! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 1. 2017

Zaradi izjav novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in vedno temačnejše podobe globalne varnosti je svet manj varen, so danes opozorili jedrski znanstveniki in simbolično "uro do sodnega dne" premaknili na dve minuti in pol do dvanajste. Svet je po njihovem mnenju tako najbližje uničenju v zadnjih 64 letih.

Ura - doomsday clock v angleščini - je metafora za to, kako blizu je človeštvo, da uniči Zemljo.

Vzpostavili so jo leta 1947, od takrat pa so jo prestavili 19-krat. Nazadnje so jo premaknili leta 2015, s petih minut na tri minute pred dvanajsto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet nikoli v zadnjih 64 letih še ni bil tako blizu uničenja, kot zdaj. Leta 1953 je ura kazala dve minuti do dvanajste. Tedaj je Sovjetska zveza preizkusila vodikovo bombo in s tem sprožila oboroževalno tekmo v hladni vojni.

Minutni kazalec na uri so, kot je skupina zapisala v sporočilu za javnost, tokrat premaknili zaradi "naraščajočega nacionalizma po svetu, izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa glede jedrskega orožja in podnebnih vprašanj ter vedno bolj temačne podobe globalne varnosti, na katero vplivata tako vse bolj sofisticirana tehnologija kot vedno večje neupoštevanje znanstvenih dognanj".

Kot sta ob tem v prispevku za New York Times zapisala Lawrence Krauss in David Titley, vse doslej ni padla odločitev, da bi uro premaknili zaradi izjav posamezne osebe, a če je ta oseba predsednik ZDA, štejejo njegove izjave.

konec sveta

Odločitev za premik ure je v rokah skupine znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 15 Nobelovih nagrajencev.

Kaj o tem meni Trump?

Donald Trump se na mnenje znanstvenikov požvižga. Slednje je dokazal že pred dnevi, ko je zaposlenim v ameriški Agenciji za zaščito okolja (EPA) zaukazal, da ne smejo več komunicirati z novinarji, prav tako tudi ne smejo sklepati nobenih novih pogodb ali aktivnosti. Podobne prepovedi sta deležna tudi kmetijsko in notranje ministrstvo.

Tem in vsem naštetim znanstveno-raziskovalnim vladim telesom je odvzel tudi pravico do uporabe Twitter profilov. Uporni znanstveniki so zato že včeraj odprli alternativne Twitter profile, ki so v zgolj nekaj urah dobili na tisoče sledilcev, danes pa so že bolj vplivni kot njihovi uradni profili. Znanstvena srenja v ZDA in od drugod po svetu se že pripravlja tudi na poseben Marš za znanost. Datum zaenkrat še ni znan, ima pa velike možnosti, da bo še večji, kot je bil Ženski pohod na Washington pred dnevi.