Svetlana Slapšak: Človek bi lahko nehal mučiti živali, saj to meso za nas ni dobro!

Svetlana Slapšak: Človek bi lahko nehal mučiti živali, saj to meso za nas ni dobro! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Liza
24. 10. 2016

Antropologinja Svetlana Slapšak je v svoji knjigi Kuhinja z razgledom obelodanila in razkrila skrivnosti nekaterih rastlin in živil, ki nas vsakodnevno spremljajo na sprehodih ali pa vsaj na krožniku.

In ker je nekoč že napovedala, da je prihodnost človeštva vegetarijanstvo, so jo za revijo Lisa pred časom še enkrat povprašali prav o tem.

Takole je povedala:

  • "Zgodovina človeškega rodu je zanimiva, saj so antropologi in arheologi v drugi polovici 20. stoletja ugotovili, da človek ni bil nikoli mogočen lovec, temveč zgolj zadnji mrhovinar. Res zadnji! Ko so vsi preostali mrhovinarji pojedli, kar se je dalo, so ostale le kosti, ki smo jih lahko zgodnji ljudje zaradi uporabe kamnitega orodja izkoristili in se prehranjevali pretežno z mozgom, ki je bil kot protein najpomembnejši za razvoj naših možganov. Zdi se, da so nam proteini še zmeraj potrebni, posebej za razvoj otroka. Resnično bi bilo treba danes izkoristiti vse proteinske možnosti in prenehati industrijsko gojiti in mučiti živali, saj to meso ni dobro za človeka. Znanost je napredovala in bi morala za to najti ustrezne načine. Morda bi človek tudi lahko izkoristil nove oblike mrhovinarstva!"

Preberite si celotni intervju s Svetlano Slapšak na Lisa.si