Svetovni zvezdniki z globalnim koncertom za solidarnost ob pandemiji

19. 4. 2020 | Vir: STA
Deli
Svetovni zvezdniki z globalnim koncertom za solidarnost ob pandemiji (foto: Profimedia)
Profimedia

Več kot 100 zvezdnikov z vsega sveta je ob pandemiji covida-19 v soboto pripravilo koncert One World: Together at Home. Koncert za spodbujanje solidarnosti z zdravstvenimi delavci je bilo mogoče v živo spremljati na številnih televizijah, družbenih omrežjih in platformah.

Več kot osemurni koncert je potekal pod okriljem organizacije Global Citizen in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), pripravili pa so ga v sodelovanju z ameriško pevko Lady Gaga.

koncert

Lady Gaga je poudarila, da to ni klasičen dobrodelni koncert, katerega glavni cilj je zgolj zbiranje denarja, temveč je poudarek predvsem na zabavi in sporočilnosti, ki spodbuja solidarnost. "To je ljubezensko pismo svetu," je poudarila.

Med več kot 100 nastopajočimi so bili Alanis Morissette, Andrea Bocelli, Billie Eilish, frontman zasedbe Green Day Billie Joe Armstrong, Chris Martin, David Beckham, Eddie Vedder, Elton John, John Legend, Keith Urban, Lizzo, Maluma, Paul McCartney, Priyanka Chopra Jonas, Stevie Wonder, Celine Dion in vsi štirje člani skupine The Rolling Stones.

Nastopila sta tudi Idris in Sabrina Elba; pri obeh je test prejšnji mesec pokazal, da sta okužena z novim koronavirusom.

Gostitelji koncerta so bili televizijski voditelji Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon in Stephen Colbert.

Zvezdniki so oboževalce spustili v svoje domove, kjer so se prikazali takšni kot so, brez ličil, urejenih pričesk in posebnih učinkov. Taylor Swift je z rahlo skuštranimi lasmi sedela pred cvetlično tapeto za klavirjem in zaigrala Soon You'll Get Better. Elton John je na svojem vrtu prepeval I'm Still Standing. Paul McCartney pa je sam doma zapel Lady Madonna. Prava čast je, da lahko slavimo junake te krize, zdravstvene delavce, je dejal nekdanji član skupine The Beatles.

Vsak član skupine The Rolling Stones je zasedel po četrtino ekrana. Mick Jagger, Keith Richards in Ron Wood so divjali po svojih dnevnih sobah s svojimi inštrumenti, le bobnar Charlie Watts je veselo oponašal bobnanje po zraku, saj so pri njegovem nastopu manjkali pravi bobni.

Poleg glasbenikov so program popestrili tudi drugi zvezdniki, znanstveniki in politiki, ki so gledalcem sporočali, naj bodo odgovorni in ostajajo doma ter hvalili požrtvovalnost zdravstvenih delavcev. Med njimi sta bili nekdanji prvi ameriški dami Laura Bush in Michelle Obama. "Globalna družina je močna in to krizo bomo obvladali skupaj," je dejala Obamova.

Spregovoril je tudi ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki je izrazil optimizem glede izdelave cepiva, ki bo po njegovem pripravljeno do konca prihodnjega leta. "Predviden konec bo, ko dobimo cepivo, ki nas bo vse zaščitilo, ne samo nas v ZDA, ampak po celem svetu," je še povedal.

Sredstva, zbrana z dogodkom, bodo namenjena tistim zdravstvenim delavcem, ki so v času pandemije novega koronavirusa v prvih bojnih vrstah. Ob koncu koncerta so organizatorji sporočili, da so dotlej zbrali za 128 milijonov dolarjev donacij za zdravstvene delavce po svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol