4 tipi osebnosti, ki so bolj dovzetni za uživanje prevelikih količin hrane

4 tipi osebnosti, ki so bolj dovzetni za uživanje prevelikih količin hrane (foto: shutterstock) shutterstock
7. 4. 2015

Sodeč po fotografijah obrokov, ki jih ljudje vestno objavljajo na vseh socialnih omrežjih, bi lahko zaključili, da nas vse združuje ljubezen do hrane. A nekateri med nami so očitno bolj dovzetni za mamljive čokolade, pice in druge zlobneže na prehranski piramidi. Švicarska študija je izpostavila 4 tipe osebnosti, ki bodo najverjetneje jedli več, kot bi smeli.

1. Ekstrovertirani ljudje

Verjetno bi si mislili, da so introvertirani ljudje tisti, ki bodo hitreje posegli po hrani, ker so več doma in zato več časa bliže hladilniku (in omarici s sladkimi dobrotami). A študija je med ljudi, ki so bolj nagnjeni k pretiranemu uživanju hrane, nominirala ekstrovertirane ljudi, ljudi, ki so družabni in veliko zapuščajo svoj dom. Zakaj? Preprosto zato, ker zaradi svojega življenjskega sloga večkrat jedo zunaj (v restavracijah, okrepčevalnicah in lokalih) in zato jedo večje porcije, kot bi jih potrebovali.

2. Občutljivi ljudje

Tisti kliše, ki ga vidite v romantičnih komedijah, ko protagonistka takoj po končanem razmerju obsedi na kavču z banjico sladoleda v naročju, sploh ni daleč od resnice. Poseganje po hrani v času čustvenih pretresov - manjših ali večjih - je med ljudmi zelo pogosto. 

3. Nevrotični ljudje

Študija pravi, da so nevrotični ljudje nagnjeni k uživanju prevelikih količin hrane zaradi svoje nestabilnosti. Ko so razdraženi, lahko poskušajo pomiritev iskati v zobanju raznoraznih dobrot - nevrotični ljudje so namreč najbolj dovzetni za sladke in kisle prehrambene izdelke. 

4. Ljudje, ki radi ugajajo drugim ljudem

Če sovražite konflikte, nesporazume in ste nasploh nenehno v skrbeh, kaj si ljudje mislijo o vas (in kako se počutijo ob vas), potem boste tu in tam jedli ne zato, ker ste lačni, ampak zato, da se bodo ljudje okoli vas počutili bolj udobno. Ste s prijateljem v restavraciji, ker je moral skočiti na kosilo? Da se ne bo počutil slabo s svojo gigantsko pico, vi seveda ne boste izbrali le majhne solate - čeprav ste morda le uro nazaj pojedli čisto pravi obrok.

Priporočamo