Ta človek že 20 let ni prekopal vrta, pa vsako sezono vseeno pobere 2 tone krompirja

25. 4. 2025
Ta človek že 20 let ni prekopal vrta, pa vsako sezono vseeno pobere 2 tone krompirja (foto: profimedia)
profimedia

Vas Šušnskoje na bregovih reke Jenisej v Rusiji je bogata z nerodovitno zemljo.  Poleti lahko temperature presežejo 35 stopinj Celzija, pozimi pa se lahko spustijo tudi do -45 stopinj Celzija. Kljub temu je nek možakar izpopolnil lastno vrtnarsko tehniko sajenja krompirja in nadvse uspešno žanje sadove svojega dela.

Zaradi neugodne klime skoraj ni dežja in snega, zato je suša huda. A en človek v teh slabih razmerah žanje neverjetne sadove: njegova zemlja rodi krompir, paradižnik, korenje in jagodičevje kot v najbolj rodovitni zemlji. Kaj je njegova skrivnost?

Zamjatkina pravi, da njegov vrt še nikoli ni videl lopate, motike ali pluga, kljub temu pa se rodovitna prst vsakih 10 let poglobi za 30 do 40 centimetrov. Tla so postala tako zrahljana, da lahko rezkalnike paradižnika zlahka vtisnemo v zemljo. Pridelek krompirja je 2 toni na 100 m2, korenje in zelje pa vsako leto bolje obrodita.

Kako mu to uspeva?

1. Izbral je najboljše sorte zelenjave in sadja

2. Uporabljajte naravne metode, kot so ozke grede in zastirka

Gredice

Ozke grede pri Zajmatkinu so široke 80 cm, prehodi pa široki približno 1 meter. V prvi polovici maja na gredice nanese organske odpadke (odpadlo listje, pokošena trava, napol strohlene veje) in čeznje nasuje približno 5 cm zemlje. Nato gredico dobro zalije, zato v to zemljo naselijo deževniki. Tako 'urejeno' gredico pusti v mirovanju do začetka poletja, ko posadi grah, fižol in drugo.

Njegov poduk: gredice pripravite približno dva meseca pred sajenjem. Nanesite organsko gnojilo, nato ga potresite z zemljo. Če boste sadili zgodaj spomladi, bi bilo najbolje, da gredico pripravite pozimi in pustite, da 'zmrzne'. V te ohlapne gredice lahko posadite, kar želite.

Bolezni

Zamjatkina pravi, da je bolezni izkoreninil z eno samo metodo. Vsak večer gredice pokrije z navadno plastiko, da na zelenjavo ne pada jutranja rosa. Pokriva samo tiste vrtnine, ki so nagnjene k boleznim, kot so paradižnik, kumare, čebula, paprika, krompir ...

Zastirka

Zamjatkina uporablja pokošeno travo. Je edina zastirka, v katero verjame in jo ima za najboljšo.

Avgusta naredi novo gredico, v katero nasuje pokošeno travo in jo prekrije z zemljo, nato pa lahko pozno pozimi v to gredico zasadi zimski vrt.

Krompir seje v takšno gredo, kjer je osnova zastirka iz pokošene trave, in meni, da je prav zaradi tega pridelek fantastičen.

Pravilo zastirke: jeseni tla prekrijemo s pokošeno travo, da zastirka čez zimo dobro zmrzne. Spomladi zastirko nekoliko pomaknemo vstran, da se zemlja ogreje. Postopek segrevanja tal traja približno mesec dni, nato pa mesec dni kasneje zastirko ponovno postavimo na svoje mesto in lahko začnemo s sajenjem.