Danes je izbira velika, zato se zastavlja vprašanje: kako vedeti, kateri kruh je najboljši za zdravje? Da bi pomagali pri tej dilemi, so trije registrirani dietetiki za portal Health.com delili svoje mnenje.
Po mnenju strokovnjakov se kruh šteje za zdrav, če izpolnjuje nekaj ključnih pogojev. Najprej bi moral biti bogat z vitamini in minerali, ki prispevajo k splošnemu zdravju organizma. Pomembno je tudi, da vsebuje dovolj prehranskih vlaknin, saj te spodbujajo prebavo in pomagajo, da dlje ostanemo siti. Poleg tega mora zdrav kruh vsebovati dovolj beljakovin, ki so pomembne za zdravje mišic, kosti in kože.
Najboljša izbira je tako lahko le kruh iz polnovrednih žit, brez rafinirane moke, saj celotno zrno vsebuje vse tri dele - otrobe, kalček in endosperm - v katerih se nahajajo najdragocenejša hranila.
Nazadnje je pomembno tudi, da kruh ne vsebuje dodanega sladkorja ali pa ga ima v čim manjših količinah, saj pretiran vnos sladkorja lahko poveča tveganje za različne kronične bolezni.
Kaj priporočajo dietetiki?
Vsi trije strokovnjaki se strinjajo v enem . najboljša izbira je 100-odstotni polnozrnati kruh. Ta je naravno bogat z vlakninami, vitamini skupine B, železom, magnezijem in selenom, prav tako pa vsebuje več beljakovin kot beli kruh.
"Za razliko od belega kruha polnozrnati kruh ohrani vse dele zrna. To pomeni, da telesu daje vso vrednost, ki jo žitarica naravno ponuja," pojasnjuje Lena Beal iz Akademije za prehrano in dietetiko.
Dietetikinja Grace Derocha posebej izpostavlja kaljeni polnozrnati kruh. To je kruh, pripravljen iz zrn, ki so predhodno nakaljena, kar povečuje njihovo hranilno vrednost. "Kaljenje izboljša prebavljivost, poveča vsebnost beljakovin in pomaga pri boljši absorpciji hranil, kot so vitamini skupine B in železo," je povedala in dodala, da ima lahko kaljeni kruh blažji vpliv na raven sladkorja v krvi, kar je koristno za osebe, ki pazijo na glikemični indeks hrane.
Z njo se strinja tudi nutricionistka Samantha Cassetty, ki poudarja, da kaljenje olajša prebavo in še okrepi hranilno vrednost kruha.
Preberite si tudi: