Ta način pitja kave vam lahko podaljša življenje, ugotavlja študija

1. 7. 2025
Ta način pitja kave vam lahko podaljša življenje, ugotavlja študija (foto: profimedia)
profimedia

"Pijte črno kavo in lahko vam pomaga živeti dlje," to kaže nova študija, ki je razkrila, da pivci kave običajno živijo dlje, vendar le tisti, ki v svoje pijače dodajo malo ali nič sladkorja in nasičenih maščob.

Prepričanje, da kava zmanjšuje možnost prezgodnje smrti, kroži že dlje časa, raziskovalci z univerze Tufts pa so želeli preveriti, ali kako na to vpliva, kar dodajate svoji kavi.

"Malo študij je preučilo, kako lahko kavni dodatki vplivajo na povezavo med uživanjem kave in tveganjem umrljivosti, naša študija pa je med prvimi, ki količinsko opredeli, koliko sladil in nasičenih maščob je še dobro dodajati," pravi epidemiologinja Bingjie Zhou z univerze Tufts. "Naši rezultati so skladni s prehranskimi smernicami za Američane, ki priporočajo omejitev dodanega sladkorja in nasičenih maščob."

Ekipa je analizirala statistične podatke 46.332 odraslih Američanov, starih 20 let ali več, zabeležene v vladnih zdravstvenih raziskavah, v povprečju v obdobju 9-11 let.

V tem času je umrlo 7074 ljudi – smrti, ki so jih nato primerjali z načinom uživanja kave.

Raziskovalci so ugotovili, da so pivci kave pokazali znatno manjše tveganje za smrt zaradi vseh vzrokov, ko pa so mešanici dodali več kot le malo sladkorja in nasičenih maščob (kot jih najdemo v polnomastnem mleku ali smetani), je ta statistična značilnost izginila.

Močan blisk iz vesolja je astronome presenetil, vzrok zanj pa osupnil

Na splošno je bilo pitje črne kave ali kave z zelo nizko vsebnostjo sladkorja in maščob povezano s 14-odstotnim zmanjšanjem možnosti za zgodnejšo smrt v primerjavi z nepitjem kave. Zdi se, da je idealna kombinacija dve ali tri skodelice na dan.

Čeprav so raziskovalci upoštevali spremenljivke, ki bi lahko vplivale na stopnjo umrljivosti – vključno z ravnijo vadbe, vnosom alkohola, starostjo, spolom in stopnjo izobrazbe – študija vseeno ni bila dovolj temeljita, da bi dokazala neposreden vzrok in posledico.

Še vedno gre zato dopuščati možnost, da bi lahko obstajale neznane spremenljivke, ki vplivajo tako na pitje kave kot na smrt zaradi vseh vzrokov. Vseena pa podatki kažejo močno povezavo in se ujemajo s prejšnjimi raziskavami o koristih kave za zdravje.

Ta študija kaže, da kofein poganja te koristi, saj pivci kave brez kofeina niso opazili razlike v stopnji umrljivosti, sladkor, mleko in smetana pa lahko oslabijo pozitivne učinke.

"Zdravstvene koristi kave so morda posledica njenih bioaktivnih spojin, vendar naši rezultati kažejo, da lahko dodatek sladkorja in nasičenih maščob zmanjša koristi za preprečevanje zgodnje umrljivosti," pravi Fang Fang Zhang z univerze Tufts.

"Raziskati gre seveda še več stvari v zvezi s pitjem kave. Nenazadnje tudi to, kako lahko številne različne sestavine kave ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. Verjetno je vpletenih veliko dejavnikov – vključno s tem, kdaj kavo dejansko pijete, kot je pokazala študija, objavljena na začetku leta. Ta nova raziskava je še posebej koristna, saj kavo izolira od vsega drugega, kar bi vanjo lahko vrgli, kar pa ne velja za vse takšne študije – pri čemer se vsaka študija pogosto osredotoča na svoj zorni kot."

Zhang nato še doda: "Kava velja za eno najbolj priljubljenih pijač na svetu in ker skoraj polovica odraslih Američanov poroča, da spije vsaj eno skodelico na dan, je pomembno, da vemo, kaj to lahko pomeni za zdravje." 

Vir: Science Alert