Lepotni posegi: Trendi gredo v smeri svežega in čim bolj naravnega videza

Lepotni posegi: Trendi gredo v smeri svežega in čim bolj naravnega videza (foto: Foto: Promocijsko Gradivo) Foto: Promocijsko Gradivo
Vir: Story
18. 10. 2020

Estetski popravki so dolgo veljali za tabu, o katerem neradi govorimo, a tudi na tem področju se trendi spreminjajo. Job Thuis, dr. med., nizozemski strokovnjak s področja estetske medicine, je v estetski kliniki Medved-Višnjar na nekajdnevnem obisku predajal znanje o najsodobnejših metodah pomlajevanja, ki zasledujejo svetovne lepotne trende.

V Slovenijo ste prišli, da bi izobraževali specialiste estetske kirurgije. Kaj ste jih želeli naučiti?

Slovenski estetski kirurgi so po znanju na izjemno visoki ravni. Osebno sem jim želel pokazati, kako uporabljati dermalno polnilo Radiesse v kombinaciji z nekaterimi drugimi izdelki, da bi dosegli najboljše rezultate.

Se ljudje bojijo lepotnih posegov?

Odvisno od posameznika. Večinoma ljudje, ki se odločajo za tovrstne posege, vedo, kako ti potekajo. Seveda kirurgi poskusimo narediti vse, da je tretma čim manj boleč in da pacientov ne ustrašimo z velikimi iglami. Sam se jih izogibam in uporabljam kanile, ki so bolj varne in zanesljive.

Je to nov trend na področju estetske kirurgije?

Ne gre ravno za trend, saj je ta postopek v uporabi že nekaj časa. Res pa je, da zadnjih pet let zdravniki vse pogosteje uporabljajo kanile namesto igel. Ker v zadnjem času res veliko uporabljam polnilo Radiesse, ki ne razpade ob apliciranju, je nevarnost morebitnih zapletov po posegu manjša kot običajno. Z uporabo kanile lahko polnilo vstavim natanko tam, kjer želim, samo polnjenje pa je veliko varnejše.

Kakšne so najsodobnejše lepotne smernice?

Lepotni trendi gredo na srečo v smeri svežega, čim bolj naravnega in ne izumetničenega obraza. Ravno zato tako rad delam s prej omenjenimi polnili, saj z njimi dosežem nekirurški lifting, svež videz in naravno popolnjeno ter sijočo kožo.

Imate občutek, da se je razmišljanje ljudi o lepotnih operacijah v zadnjih letih spremenilo? Ali gre še vedno za tabu temo?

Veliko je odvisno od tega, s kom se pogovarjamo. Korekcija očesnih vek je denimo eden izmed posegov pomlajevanja v estetski kirurgiji, kjer tabujev praktično ni več. Če ste videti utrujeno ali vas zaradi odvečne kože okrog oči mučijo glavoboli, je povsem normalno, da glede tega nekaj ukrenete in pomladite svoj videz. To vsi razumejo. Po drugi strani so injekcije botoksa v nekaterih družbah velik tabu, drugje pa ne več. Problem se začne v trenutku, ko na nekom opazite poseg z botoksom, ta oseba pa poseg zanika oziroma skriva. Nihče noče zaradi estetskega posega nenaravnega videza.

Kaj je torej pomembno vedeti, ko se odločamo za določen estetski poseg?

Predvsem se zavedajte, da vam bo dober zdravnik postavil številna vprašanja: zakaj si želite ta poseg, kakšen je vaš cilj, zakaj ste se za določen poseg odločili ravno zdaj ipd. Zgodba, ki vas je pripeljala k meni, je zame kot estetskega kirurga zelo pomembna. Vaša zgodba se mora namreč ujemati s tem, kar lahko jaz izvedem v praksi. Če tega ujemanja ni, potem je bolje, da se posega ne lotim.

Se vam pogosto zgodi, da pridejo k vam ljudje s fotografijo kakšnega zveznika ali zvezdnice in izrazijo željo, da bi bili na primer radi videti kot Kim Kardashian?

Seveda. To so vedno zanimivi pogovori. Ne razumem, zakaj bi namreč nekdo popolnoma spremenil svoj videz v nekoga, ki ga še nikoli v življenju sploh ni srečal? Če niste zadovoljni s svojim videzom, vam lahko pomagamo. Toda naredimo lahko le najboljšo različico vas samih, ne pa da vas spremenimo v nekoga drugega. To vas ne bo osrečilo. Naš cilj je storiti nekaj z vašo zunanjostjo, da se boste bolje počutili v svoji notranjosti. Če se boste popolnoma spremenili v nekaj, kar niste, vam to zagotovo ne bo prineslo zadovoljstva.

Verjetno je tudi pojav družbenih omrežij močno vplival na vaš poklic?

Zagotovo in ne nujno v pozitivnem smislu. Prišlo je do spremembe v dojemanju stvari. Če se denimo dekle odloči za povečanje ustnic in specialist opravi odlično delo, so ustnice videti naravno lepe. Ko se to dekle pogleda v ogledalo, kmalu pozabi, kakšne so njene ustnice bile nekoč in čez dva meseca si znova zaželi povečanja. To se lahko večkrat ponovi, dokler ustnice nekega dne izgubijo svoj naravni videz. Zato je pomembno narediti dobre prej in potem fotografije, da osebo spomnimo, kako so bile videti njene ustnice na začetku.

Imate kakšen nasvet za mlada dekleta, ki se zgleduje po svojih zvezdniških vrstnicah? Kdaj je dekle premlado za estetski poseg?

V Sloveniji je ta meja formalno določena - 18 let. Toda 18-letnica mora priti k meni z zelo dobrim razlogom, da se odločim za poseg, saj pri teh letih osebnost še ni izoblikovana. Če želi nekdo pri 18 letih popolno preobrazbo, je tako željo modro zavrniti, počakati še nekaj let in se morda potem znova pogovoriti. V večini tovrstnih primerov gre za negotovost in drastičen estetski poseg na obrazu, ko si denimo neko dekle zaželi ustnice Kylie Jenner, te negotovosti zagotovo ne bo odpravil. Poseg je smotrn, če gre za prirojeno napako, zaradi katere si dekle ne upa sproščeno nasmehniti, ne da bi si ustnice prej zakrila z roko.

Napisala Brigita Bračko // Fotografija Medis/Jani Ugrin

Nova Story že v prodaji

Story