Tadeja Štrumbelj: Menopavza – čas zame!

Tadeja Štrumbelj: Menopavza – čas zame! (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Jana
13. 5. 2019

Ko ženska ni več izpolnjevalka želja drugih, ampak predvsem svojih.

O suhi in ohlapni nožnici, uhajanju urina in drugih 'blagodatih' menopavzalnega obdobja in sodobnih terapijah, s katerimi lahko te težave danes učinkovito in povsem neboleče zdravijo, o čemer so lahko še naše mame le sanjale, smo se pogovarjali s specialistko ginekologije in porodništva, terapevtko medicinske hipnoze in strokovno vodjo ljubljanskega Zdravstvenega zavoda Štrumbelj, Tadejo Štrumbelj, dr. med.

Čeprav je menopavza naraven prehod v novo življenjsko obdobje, je pogosto stigmatizirana.

Menopavzalno obdobje je res naraven prehod ženske v novo življenjsko obdobje, ki se ga ženske pogosto bojijo. V tem obdobju ženska zaključi svojo biološko vlogo rojevanja, pojavijo se telesne in duševne spremembe. Sodobna ženska v pomenopavzi preživi več kot tretjino svojega življenja. Zahteve in obremenitve na delovnem mestu in v družini se v današnjem času v tem starostnem obdobju še ne zmanjšujejo, kar marsikatero žensko spravi v stisko. Zato se ženske o klimakteriju, z njim povezanih težavah in načinih lajšanja teh vedno več pogovarjamo. S prijateljicami, partnerji in strokovnjaki. Tabuji se počasi podirajo.

Poleg oblivov, nemira, nespečnosti in podobnih, vsem znanih težav se v menopavzalnem obdobju močno spreminja tudi področje ženske spolnosti.

Z leti se pri ženskah v menopavzi začnejo pojavljati še druge težave, povezane s pomanjkanjem estrogena. Imenujemo jih pozne menopavzalne težave, kot je suha nožnica, pogosta vnetja nožnice, srbenje zunanjega spolovila, pogosto uriniranje podnevi in ponoči, uhajanje urina in ponavljajoča se vnetja sečnega mehurja. Zaradi vsega naštetega se že tako nekoliko manjša spolna sla zaradi pomanjkanja hormonov še dodatno zmanjša. Posledica pomanjkanja spolnih hormonov je tudi povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in osteoporoze.

Kako lahko s sodobnimi terapijami pomagate pri težavah s suho in ohlapno nožnico ter uhajanjem urina?

Pacientke si lahko pomagajo z vlažilnimi geli za zunanje spolovilo in tabletkami za v nožnico, s katerimi sluznico nahranijo podobno kot s kremo po kopanju nahranijo suho kožo. Pacientkam, ki jim vlažilni pripravki ne pomagajo, predpišemo lokalne estrogenske preparate v obliki vaginalnih tabletk. Žal se po prenehanju uporabe teh preparatov težave vrnejo. Zato ženskam pri lajšanju težav s suho nožnico in bolečimi spolnimi odnosi, srbenjem zunanjega spolovila, sindromom ohlapne nožnice, slabo elastičnostjo zunanjega spolovila, povešenimi sramnimi ustnicami in uhajanjem urina ob naporu, pa tudi pri ženskah v postmenopavzi, ki za lajšanje težave ne smejo uporabljati hormonske terapije, danes pomagamo s sodobnejšimi terapijami.

Ena od takih je radiofrekvenčna terapija, ki s pomočjo radiofrekvenčnih valov segreva tkiva. Segrevanje tkiv in s tem nastala poškodba spodbudita obnavljanje tkiva s tvorbo hialuronske kisline, kolagena in elastina ter hkrati pospešita regeneracijo globljih plasti, s čimer se tkiva učvrstijo in dajejo boljšo podporo. Izboljša se tudi lokalna prekrvavitev. Nožnici se povrneta čvrstost in vlažnost, umiri se uhajanje urina ob naporu, prav tako se umiri srbenje zunanjega spolovila, blagodejni so učinki ob Lichen sclerosus in atrophicus zunanjega spolovila, ki pogosto obremenjuje ženske v menopavzi.

Terapija s svojimi učinki tako pomaga tudi pri povrnitvi spolnega užitka in vpliva na odnose med partnerjema. Poseg je nekirurški, neinvaziven in neboleč. Ob njem v nožnici in na zunanjem spolovilu pacientke občutijo nekoliko intenzivnejšo toploto, ki ne povzroča nelagodja. Za odpravljanje težav z uhajanjem urina ob naporu, stresno urinsko inkontinenco, radiofrekvenčno terapijo dopolnimo s funkcionalno magnetno stimulacijo, s katero okrepimo mišice medeničnega dna in tako poskrbimo tako za mišične kot za vezivne strukture medeničnega dna.

Kakšne so prednosti take terapije in kako funkcionalna magnetna stimulacija pravzaprav poteka?

Funkcionalna magnetna stimulacija (magnetoterapija) nadomešča in nadgrajuje do zdaj bolj znano elektrostimulacijo. To je zunajtelesna magnetna stimulacija, s katero že v treh do štirih tednih močno okrepimo mišice medeničnega dna brez neprijetnega vstavljanja elek­trod. Velika prednost funkcionalne magnetne stimulacije je v tem, da se pacienti ob terapijah naučijo pravilnega izvajanja vaj za mišice medeničnega dna (Keglovih vaj), ki jih lahko nato sami nadaljujejo. Za terapije se pacientom ni treba sleči.

Med terapijo sedijo oblečeni na udobnem stolu. Terapija se izvaja dvakrat do trikrat tedensko po 20 minut. Ker ni neposrednega stika s kožo, zdravljenje ni boleče ali neprijetno in nima znanih stranskih učinkov. Junija 1998 je tudi stroga ameriška FDA priznala funkcionalno magnetno stimulacijo kot metodo konzervativnega zdravljenja urinske inkontinence. Funkcionalna magnetna stimulacija močno ublaži tudi težave z urgentno urinsko inkontinenco, ki jo pogosto srečamo pri starejših ženskah. Je posledica prekomerno aktivnega sečnega mehurja.

Urin uide po nenadni močni želji po uriniranju. Najpogosteje se pojavlja na poti do stranišča, pri delu z vodo ali pri poslušanju tekoče vode. Nočni odhodi na stranišče so pogosti. Ženske, ki zaključijo zdravljenje, in tiste, ki so še brez težav, lahko z zdravim življenjskim slogom, rednimi vajami za mišice medeničnega dna, treningom mehurja, prilagoditvijo prehrane in režima pitja tekočin veliko storijo same za ohranjanje zdravja svojega mehurja.

Kako ozaveščene smo o sodobnih možnostih zdravljenja, kot je radiofrekvenčna terapija, o kateri so lahko še naše mame le sanjale?

Ženske se vedno bolj zavedajo, da zmoremo blažje ali zmerne težave, zlasti če začnemo zdravljenje kmalu po začetku težav, učinkovito zdraviti z neinvazivnimi načini zdravljenja, ki so varni, imajo kratek čas okrevanja in so brez znanih stranskih učinkov. Vedno bolj vedo, da s takimi postopki zmanjšajo potrebo po morebitnih kirurških posegih in trajnem jemanju zdravil.

Funkcionalno magnetno stimulacijo in njene učinke tako pacientke kot zdravniki dobro poznajo. Izvajamo jo v bolnišnicah za ginekologijo in porodništvo, v ginekoloških ambulantah in zdraviliščih. Pomembno je, da terapijo, čeprav na videz preprosto, izvajajo strokovnjaki, ki znajo s kliničnim pregledom pravilno oceniti stanje in nato ustrezno načrtovati terapijo. Tudi radiofrekvenčna terapija je v svetu že dobro poznana in rutinsko uporabljana, pri nas pa precej nova, stopa ob bok laserski terapiji in se zaradi neinvazivnosti in dobrih učinkov zanjo ženske vedno pogosteje odločajo.

Poleg številnih neprijetnih telesnih sprememb menopavzalno obdobje ženski gotovo prinaša tudi kaj pozitivnega?

Velika večina žensk, zlasti tiste, ki so imele močne ali boleče menstruacije, se razveseli tega, da menstruacij ni več. Tudi možnosti, da zanosiš, ni več in spolnost lahko postane bolj sproščena. Raziskave po svetu dokazujejo, da zadovoljujoča spolnost izboljša zdravje in daljša življenjsko dobo obeh partnerjev. V svoji ambulanti za medicinsko hipnozo opažam, da se ženske v menopavzi zavedajo svoje minljivosti. Začnejo se spraševati, kaj še lahko pričakujejo od življenja, kaj lahko same storijo, da jim bo lepo, kdo so in kaj si želijo. Telesne spremembe jih opozorijo, da se začnejo posvečati sebi in partnerskemu odnosu in niso več izpolnjevalke želja drugim. 

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografiji: Aleksandra Saša Prelesnik