Taekwondo - samozavest gradite tudi na padcih!

Taekwondo - samozavest gradite tudi na padcih! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
12. 4. 2018

»Bolj si uspešen na področju, ki ga obvladaš, bolj si samozavesten,« meni Kristijan Kovačič, glavni trener Taekwondo kluba Red Power Maribor in tehnični direktor Taekwondo zveze Slovenije.

Taekwondo je eden najmnožičnejših športov na svetu. »Danes se s tem športom ukvarja od 70 do 80 milijonov ljudi,« nam je povedal Kristijan Kovačič, glavni trener Taekwondo kluba Red Power Maribor in tehnični direktor Taekwondo zveze Slovenije. S treningi taekwondoja se razvija hitrost gibanja posameznih delov telesa in celega telesa. Hitri premiki in skoki, ki se redno izvajajo na treningih, pomenijo kakovostno aerobno vadbo. Telo se temeljito »prezrači« in prepoti, odvečna telesna teža pa ob rednih treningih zelo hitro skopni, menijo na Teakwondo zvezi Slovenije. Ker uspeh nikoli ne pride čez noč, pa si s to borilno veščino utrjujemo tudi samozavest! Prek nje se namreč učimo, da se je treba za uspeh potruditi.

V dobesednem prevodu taekwondo pomeni: tae – nožna tehnika, kwon – ročna tehnika in do – umetnost ali način življenja. Je borilna veščina, ki se poleg fizičnim sposobnostim posveča tudi celostnemu razvoju osebnosti. »Mene je naučila discipline, samospoštovanja, medsebojnega spoštovanja ... in dala mi je življenjsko pot,« pojasni Kovačič.

Kaj sploh je taekwondo?

Kristijan Kovačič je kot otrok naprej treniral shoto kan karate. S taekwondojem pa se je srečal v srednji šoli, navdušil ga je v trenutku. »Bolj od blizu me je s taekwondojem seznanil moj prijatelj Igor Karazinec. Navdušil me je sam slog borilne veščine. Udarci z nogo na tleh, v skoku, veliko krožnih tehnik. Skratka vse to, česar druge veščine nimajo. In tudi polni kontakt v borbi.« Taekwondo je razmeroma sodobna borilna veščina, ki je bila ustanovljena leta 1955 v Južni Koreji. Kristijan Kovačič nam je razložil, da so takrat ta šport imenovali tae soo do, šele pozneje pa so ga preimenovali v taekwondo. Ustanovil ga je general Čoi Hong Hi, mojster deseti dan (1918–2002). Deli pa se na dve različici, ITF in WTF. Oblika ITF (International Taekwon-do Federation) je bila ustanovljena leta 1966, oblika WTF (World Taekwondo Federation) pa leta 1973 in je tudi danes olimpijski šport. »V WT borba v 90 % poteka z nogami, 10 % z rokami, v ITF pa je odstotek za roke nekoliko večji,« nam je Kovačič pojasnil razlike med ITF in WTF. V taekwondo klubu Red Power, ki ga vodi Kovačič, gojijo olimpijski taekwondo WTF. Kako pa se taekwondo razlikuje od drugih borilnih veščin? »Po nožnih udarcih, saj skoraj 90 % borbe poteka z nožnimi tehnikami,« pojasni Kovačič.

Ženske in taekwondo

Ženske, če še niste vedele, je to, da smo po svoji konstituciji bolj gibčne kot moški, pri taekwondoju lahko tudi prednost. Ženske pa se za tovrstno vadbo odločajo tudi zaradi aerobnih vaj, ki pomagajo izpopolniti videz in doseči nadpovprečno psihično stabilnost. »V času, ko so človeške vrednote zapostav­ljene in je vse več agresivnosti in napadov na nežnejši spol, je taekwondo priporočljiva oblika samoobrambe,« menijo pristojni na Teakwondo zvezi Slovenije. A zdi se, da je kljub temu priljubljenost za to borilno veščino na strani moških. Se motimo? »Priljubljenost je pri obeh spolih skoraj enaka. To je vsekakor odvisno od države do države. Pri članih pa je več moških,« pove Kovačič.

Mladi in prihodnost

Kot pri večini borilnih veščin tudi pri taekwondoju otrok razvija motorične funkcije, moč in pridobiva tehnično znanje. A klasične vzhodnjaške veščine otroku pomagajo tudi k boljšemu dojemanju, kaj so to etika, spoštovanje, disciplina, pripomorejo k celostnemu razvoju osebnosti. Ko Kristijana Kovačiča povprašamo, kako gre danes mladini, ki trenira taekwondo, pravi, da je danes vse drugače, kot je bilo v njihovih časih. »Mi smo odraščali na ulici. Nas do tretjega razreda niso vozili z avtomobilom ali spremljali v šolo. Danes pa večina otrok živi v drugem svetu, lahko bi rekli, ne popolnoma realnem. Spletna omrežja, računalniške igre ... Posledično je zunaj manj otrok. Ko pa otrok pride v telovadnico, je soočen s številnimi situacijami in tako mu lahko približamo to, kar je nas učila narava,« meni. Glede zanimanja za taekwondo v Sloveniji Kristijan Kovačič pravi, da iz leta v leto niha. »Odkrito povedano, je premalo poklicnih trenerjev, kar se bo seveda v prihodnjih letih spremenilo. Upam! Je pa priljubljenost športa odvisna od uspešnosti v državi,« meni. »Najuspešnejši Slovenec je naš član Ivan Trajkovič, ki je tudi eden resnejših kandidatov za OI Tokio 2020! Najboljši ženski rezultat ima zame še vedno Franka Anič.«

Samozavest gradite tudi na padcih!

Kako nam šport lahko pomaga?

Šport in samozavest gresta z roko v roki, meni Kovačič. »Samozavest pride sama od sebe z leti. Po letih treninga, tekmovanj in seveda znanja, ki ga pridobiš, osebnost, kakršna postaneš ... vse to dviga samozavest. Bolj si uspešen na področju, ki ga obvladaš, bolj si samozavesten,« meni. Kristjan Kovačič torej meni, da samozavest raste z osebo. »Meni jo je vsekakor dal tudi taekwondo. Vse, kar sem dosegel in kar sem, mi je dal taekwondo,« je povedal. Zanj je samozavest nekaj več. »Upati si živeti in slediti svojim ciljem ter nikoli obupati. Veliko ovir se v življenju pojavi, tudi takšne, ki te spravijo na dno. Takrat pravimo temu samozavest ali vztrajnost vstati in iti naprej.« Kaj pa zunanji videz? Velikokrat si rečemo, če bom shujšal še za nekaj kilogramov, bom lepši in samozavestnejši. Športniki imajo denimo zelo lepo izoblikovana telesa, so v dobri fizični kondiciji. Pa je to praviloma že zagotovilo za samozavest, povprašamo sogovornika. »Vsekakor je videz pomemben, vendar ne izraža dejanske samozavesti. Pravijo, da so ljudje z močnejšo postavo zelo samozavestni. Je pa to odvisno od situacije. Menim, da videz ne izraža dejanske samozavesti, jo pa seveda lahko dviguje,« odgovori. Kristijan Kovačič meni, da je za dobro samozavest treba imeti um ali fizično moč, notranjo energijo. »Veliko bolje je, da imate oboje. Saj oboje krasi vrhunske športnike, uspešne športne delavce, poslovneže ...« S Kovačičevega vidika samozavest raste z našimi dosežki v življenju, športu ali šoli. »Vse je odvisno od uspeha. Na začetku si moramo upati, moramo imeti velik cilj! Vedno je težko začeti, ko pa ste začeli, je vse lažje. Samozavest gradite tudi na padcih, ki so sestavni del vaše poti. Ko se znova in znova poberete, ste močnejši in samozavestnejši. Na koncu rečemo, da to naredijo izkušnje ...«

Samozavest je seksi

Kristijan Kovačič je tudi eden od sodelujočih na dogodku Samozavest je seksi, ki bo 17. aprila v Ljubljani (dvorana SMELT). K projektu ga je povabil gospod Edvard Kadič, dober poznavalec borilnih veščin in seveda pojma samozavesti. »Sam lahko govorim predvsem o svojih izkušnjah v športu in kako vpliva samozavest v vsakdanjem življenju! Kaj je meni prinesla samozavest, katere dobre in tudi slabe strani. To, da je samozavest seksi, drži. Zakaj? Ko moški lovimo svoj plen (ženske), moramo biti samozavestni, kar je povezano s tem – biti tudi seksi. Meni je to pomagalo, da imam danes čudovito družino, ženo in hčer, ki sta moj življenjski motor. Za vsakim uspešnim, samozavestnim in seksi moškim stoji močna ženska,« pravi Kristijan Kovačič.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: Osebni arhiv Kristijana Kovačiča, Shutterstock

Priporočamo