Tako bodo lignji ostali mehki in sočni in se bodo kar topili v ustih (in nikoli več ne bodo kot "čigumi")

27. 5. 2024
Deli
Lignji v rižoti in s solato (foto: Profimedia)
Profimedia

Lignji so priljubljena morska jed, ki jo lahko pripravimo na različne načine. 

Pravilna priprava lignjev je ključna, da ostanejo mehki in sočni, saj lahko hitro postanejo gumijasti in trdi, če jih ne pripravimo pravilno. Številni naravnost obožujejo ocvrte lignje, a naravnost božanski so v vinski omaki. Tukaj je nekaj pravil, ki se jih je treba držati, da bodo mehki in sočni.

Vedno uporabljajte sveže ali dobro zamrznjene lignje. Sveži lignji morajo imeti prijeten vonj po morju in ne smejo imeti sluzaste površine. Če uporabljate zamrznjene lignje, jih pred pripravo počasi odmrznite v hladilniku.

Lignje pred pripravo temeljito očistite. Odstranite notranje organe, prozorno kost (pen) in oči. Pazljivo odstranite tudi kožo, če želite, da so lignji bolj nežni. Narežite jih na enakomerne obroče ali trakove, kar omogoča enakomerno kuhanje. Manjše koščke je lažje pripraviti in bodo hitreje kuhani. Lignji so najboljši, ko jih pripravimo zelo hitro (do 2 minuti) ali pa jih kuhamo zelo dolgo (nad 30 minut).

Recept za lignje v vinski omaki

Sestavine:

  • 500 g lignjev (očiščenih in narezanih na obročke)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula (drobno sesekljana)
  • 3 stroki česna (drobno sesekljana)
  • 200 ml suhega belega vina
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • Sol in poper po okusu
  • 1 žlička sladkorja (po želji)
  • Limona (za postrežbo)

Priprava:

Lignje očistite in narežite na kolutke. Če uporabljate zamrznjene lignje, jih počasi odmrznite v hladilniku.Pripravite vse sestavine, da bo priprava jedi potekala hitro in gladko.V večji ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi.

Dodajte sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane mehka in zlato rjava. Dodajte sesekljan česen in pražite še 1-2 minuti, dokler ne zadiši.V ponev dodajte lignje in jih pražite na visoki temperaturi 1-2 minuti, dokler ne postanejo neprozorni. Pazite, da jih ne prekuhate. Zalijte s suhim belim vinom in pustite, da vino povre na polovico.

Dodajte paradižnikovo mezgo, sol, poper in sladkor. Premešajte in zmanjšajte temperaturo na nizko. Kuhajte še 15-20 minut, da se okusi povežejo in lignji postanejo mehki.Pred postrežbo jed potresite s sesekljanim svežim peteršiljem. Postrezite z rezino limone za svežino.

Lignje v vinski omaki lahko postrežete z različnimi prilogami, kot so svež kruh, pečen krompir ali testenine. Jedi dodajte rezino limone za dodatno svežino. Ta jed je odlična za posebne priložnosti ali preprosto večerjo z družino in prijatelji.

Preberite še:

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik