Tako boste v rekordno kratkem času odtajali svoj zamrzovalnik, postopek je nadvse enostaven!

6. 6. 2023
Deli
Tako boste v rekordno kratkem času odtajali svoj zamrzovalnik, postopek je nadvse enostaven! (foto: Profimedia)
Profimedia

Odmrzovanje zamrzovalnika, v katerem se je nabral led, je lahko dolgotrajen postopek, a mogoče ga je pospešiti - pri tem pa je vsekakor na prvem mestu varnost.

Sčasoma se v zamrzovalniku (pa naj gre za samostojnega ali kombiniranega s hladilnikom) nabere led, morda tudi kakšen ostanek hrane, zato ga je treba odtajati in očistiti. Da bi ga hitro odmrznili, se lahko poslužimo različnih metod oziroma načinov, ki so nadvse preprosti. Najbolje bo, če se držite teh korakov:

1. Izpraznite zamrzovalnik

Najprej izpraznite vse hrane iz zamrzovalnika. Hrano lahko shranite v hladilnik ali v hladno škatlo, medtem ko odmrzujete zamrzovalnik.

2. Izklopite napajanje

Izklopite napajanje zamrzovalnika tako, da ga izključite iz električnega vira oziroma iz vtičnice.

3. Pustite vrata odprta

Pustite vrata zamrzovalnika odprta. Tako se bo zrak krožil in pripomogel k hitrejšemu odmrzovanju.

4. Pospešite postopek z uporabo toplote

Obstajajo različne metode, s katerimi lahko pospešite odmrzovanje z uporabo toplote. Lahko uporabite sušilec za lase - tega nastavite na nizko temperaturo in ga usmerite proti zamrzovalniku. Topel zrak bo pospešil odmrzovanje.

Lahko uporabite še posodo s toplo vodo: Vodo segrejte na štedilniku in lonec postavite v zamrzovalnik. Pazite, da voda ne pride v stik z električnimi deli zamrzovalnika. Topla para bo pomagala pri odmrzovanju ledu. Obstaja še trik z grelno blazinico, če jo imate doma - samo postavite jo v zamrzovalnik, toplota pa bo pripomogla k odmrzovanju ledu.

In za konec ...

Pobrišite kondenz, ki se je nabral na stenah ali drugih površinah. To bo preprečilo, da bi se kondenz - ko vnovič vključite zamrzovalnik - kaj kmalu spremenil v led.

Ko je zamrzovalnik popolnoma odmrznjen, ga očistite, obrišite in ponovno vklopite napajanje. Pomembno je, da sledite navodilom proizvajalca in se prepričate, da ste pri izvajanju teh postopkov poskrbeli za varnost.

Preberite tudi: Najboljši trik za svež vonj vašega doma - naravna rešitev, ki vas bo očarala!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.