Tako boste vodo dlje zadržali na vašem vrtu in ohranili vlažno prst ter se izognili suši

Tako boste vodo dlje zadržali na vašem vrtu in ohranili vlažno prst ter se izognili suši (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2023

Ste tudi vi med tistimi, ki ste lani zaradi suše izgubili večino vašega pridelka na vrtu? Naj se to ne ponovi tudi letos, za vas imamo zares enostavne načine, ki vam bodo pomagali, da bo vaš vrt dlje časa ostal vlažen in takšen, da bo na njen ves čas dovolj zelenjave.

Ste tudi vi v skrbeh, kako boste letos pred sušo zaščitili vas zelenjavni vrt? Za vas imamo nekaj preprostih rešitev, ki vas bodo prav gotovo navdušile.

  • Dodajanje organske snovi: Dodajanje organskega materiala, kot je kompost ali gnile listje, v tla bo izboljšalo zadrževanje vlage. Organska snov bo pomagala zadržati vodo v tleh ter ohranila prst vlažno dlje časa.
  • Mulčenje: Nanašanje plast mulča okoli rastlin bo pomagalo preprečiti izhlapevanje vlage in ohraniti vlažnost tal. Mulč lahko sestoji iz različnih materialov, kot so slama, lubje, pokošena trava ali kompost. Uporabite debelo plast mulča, da preprečite prehod svetlobe in zmanjšate izhlapevanje.
  • Namakanje v primernem času: Izogibajte se namakanju vročega sončnega vrha dneva, ko je izhlapevanje najmočnejše. Namesto tega zalivajte rastline zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je temperatura nižja in sonce manj intenzivno. To bo omogočilo, da se voda bolje absorbira v tla in zadrži vlažnost.
  • Globoko zalivanje: Ko zalivate rastline, se prepričajte, da voda doseže globlje plasti tal. Globoko zalivanje spodbuja razvoj korenin, ki lahko bolje absorbirajo vlago in pomagajo rastlinam preživeti sušna obdobja.
  • Izogibanje prekomernemu zalivanju: Čeprav je pomembno, da tla ostanejo vlažna, prekomerno zalivanje lahko povzroči izpiranje hranilnih snovi in ​​površinsko koreninjenje rastlin. Prilagodite namakanje glede na potrebe rastlin in spremljajte vlažnost tal s testiranjem zemlje ali preprostim preverjanjem s prstjo.
  • Uporaba vodnih zadrževalcev: V tla lahko dodate tudi vodne zadrževalce, kot so hidrogeli ali vodno zadrževalne granule. Ti materiali absorbirajo vodo in jo postopoma sproščajo v tla, kar pomaga ohranjati vlago v koreninskem območju rastlin.

S temi ukrepi boste lahko zadržali več vlage na svojem vrtu in ohranili vlažno prst. Pomembno je, da spremljate vlažnost tal in prilagajate namakanje glede na potrebe rastlin ter okoljske pogoje.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.