Tako profesionalni kuharji dušijo čebulo: Brez vsakega vonja po stanovanju

28. 4. 2025
Tako profesionalni kuharji dušijo čebulo: Brez vsakega vonja po stanovanju (foto: Profimedia)
Profimedia

Stanovanje ne bo nikoli več smrdelo.

Dušenje čebule je nekaj, čemur pogosto ne posvečamo pozornosti. Nasekljamo čebulo, segrejemo olje in damo čebulo dušiti, medtem pa pripravljamo ostale stvari in vmes le z enim očeom vsake toliko malo pogladamo, kaj se dogaja v posodi. Vendar pa imajo svetovni kuharji svoj trik, tako na primer Gordon Ramsay na čebulo za enolončnice in omake potrese sodo bikarbono in sladkor, da se hitreje skuha, sama čebula pa postane sočnejša in okusnejša.

Poleg tega ta trik preprečuje tudi širjenje vonja po čebuli po celotni hiši. Za neprijetne vonjave je krivo sproščanje žvepla iz čebule med toplotno obdelavo. Poleg tega, da ne bo širila neprijetnega vonja, se bo čebula zgostila, zato bo lažje prebavljiva. Prav tako, če jed, ki jo pripravljate z dušeno čebulo, zahteva pripravo prežganja, ga lahko mirno izpustite – čebula, dušena s sodo, bo jedi dala potrebno gostoto. Ta trik uporabljajo kuharji v velikih restavracijah in hotelih.