Tako profesionalni kuharji pripravijo gobovo juho – skrivnost je v eni sami sestavini

15. 10. 2025
Tako profesionalni kuharji pripravijo gobovo juho – skrivnost je v eni sami sestavini (foto: Profimedia)
Profimedia

Sliši se preprosto in na ta način vam bo gobova juha vedno odlično uspevala.

Ko se zrak ohladi in jesen zadiši po gozdu, ni boljšega kot krožnik tople, kremaste gobove juhe. A čeprav se zdi preprosta, mojstrska gobova juha zahteva pravo ravnovesje med aromo, teksturo in globino okusa. Profesionalni kuharji razkrivajo, da je ključ do popolne juhe ena posebna sestavina, ki povzdigne okus gob in ustvari tisti magičen učinek, zaradi katerega se jed zdi skoraj razkošna.


👨‍🍳 Prvi korak: prava izbira gob

Najboljša gobova juha nikoli ne temelji samo na eni vrsti gob. Kuharji zato kombinirajo jurčke, lisičke, šampinjone, včasih tudi shitake ali portobelle.
Vsaka sorta prispeva svojo plast okusa – jurčki globino in oreškasto aromo, šampinjoni mehkobo, lisičke pa rahlo pikantno noto.

Pomembno: gobe naj bodo dobro očiščene, a nikoli prane pod vodo – vlaga uničuje njihovo aromo. Raje jih obrišite z vlažno krpo ali kuhinjskim čopičem.


🧅 Osnova, ki dela razliko

Kuharji začnejo s praženjem čebule in masla, dodajo ščepec soli, da čebula hitreje spusti sok, nato pa počasi dodajo gobe. Skrivnost je potrpežljivost – gobe se morajo pražiti dolgo, dokler ne spustijo vse tekočine in se začnejo rahlo karamelizirati. Prav v tem trenutku se začne razvijati značilen okus po “gozdu”.

Maja Prašnikar Alena Kobilico pokazala v novi luči: "Spreminjam mnenje"

Za še večjo globino profesionalci dodajo malo belega vina ali suhega šerija, ki raztopi karamelizirane sokove in juhi doda elegantno kislino.


🌰 Trik, ki ga poznajo samo profesionalci

In zdaj skrivnost – sušene gobe. Ne glede na to, ali uporabite sveže jurčke ali lisičke, profesionalni kuharji vedno dodajo majhno pest posušenih gob, ki jih prej namočijo v topli vodi ali juhi. Ta tekočina, polna naravnih arom je tista skrivna sestavina, ki ustvari neverjetno bogat okus. Nekateri dodajo še malo sojine omake ali celo kapljico temnega balzamičnega kisa, da poudarijo zemeljski ton gob.


🥣 Zaključek, kot ga delajo v restavracijah

Ko so gobe mehke, kuharji dodajo domačo zelenjavno jušno osnovo, malo smetane ali masla, ter vse skupaj zmeljejo v gladko, svilnato juho. Za piko na i: nekaj rezin praženih gob na vrh, ščepec svežega timijana in kanček oljčnega olja.

Rezultat? Juha, ki diši po jeseni, gozdu in domačnosti – a ima okus kot iz vrhunske restavracije.


💡 Nasvet kuharjev

Če želite popoln okus, pustite juho stati vsaj 15 minut pred serviranjem – arome se bodo povezale in poglobile. In ne pozabite – prava gobova juha ni le topla jed, ampak objem v krožniku.