Čeprav ga danes najdemo v trgovinah, nas domače kislo mleko oziroma njegov okus popelje nazaj v otroštvo. Postopek je preprost in zahteva minimalno časa, rezultat pa je domač izdelek, ki ni niti primerljiv s kupljenimi možnostmi.
Kislo mleko je poleg tega, da je okusno, bogato s kakovostnimi beljakovinami in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na prebavni sistem ter uravnavajo ravnovesje bakterij in črevesne mikroflore.
Preverite spodnji recept in pripravite kislo mleko, kot so ga pripravljale naše babice.
Kislo mleko - sestavine:
- 3 litri mleka (po možnosti 3,8 odstotka maščobe)
- 1 čajna žlička sladkorja
- 350 g kisle smetane
Kislo mleko - priprava:
1. V mleko damo sladkor in zavremo. Nato ugasnemo ogenj in mleko nekoliko ohladimo. Že babice so govorile, da je optimalna temperatura, če lahko držiš prst v mleku 10 sekund, nekatere pa so znale temperaturo preveriti tudi s komolcem. Če za vaš komolec ni prevroče, pomeni, da je temperatura optimalna.
2. Približno 300 ml mleka ločite v posebno skledo in vmešajte kislo smetano.
3. Zmes vlijemo v preostalo mleko in z žlico ali metlico dobro premešamo.
4. Preložite v posodo, v kateri boste mleko okisali. Najbolje bi bilo uporabiti glinen kozarec, lahko pa katero koli posodo.
5. Na posodo položimo krpo in pustimo čez noč na sobni temperaturi.
6. Kislo mleko prestavimo v hladilnik in pred uporabo počakamo še 24 ur.
Nasvet: babice so domačemu mleku dodajale kruhovo skorjo, da bi ga zgostile. Skorjo so odstranile, ko se je mleko skisalo ali preden so ga dale v hladilnik.
- Preberite si tudi: Recept italijanske kuharice za paradižnikovo omako iz samo 3 sestavin. Bila je izbrana za najboljšo na svetu, priprava pa preprosta