Ko iščemo restavracijo za kosilo ali za družinsko srečanje, so izkušnje znancev in prijateljev tiste, na katere se zanašamo. No, seveda, tudi lastne.
V domačem kraju se hitro izve, katera restavracija je dobra in zaupanja vredna, a ko smo na poti ali počitnicah, je le treba biti malce bolj previden. V neznanih krajih ne poznamo lokalnih restavracij, morda tudi nimamo časa, da bi prebrali mnenja na spletu, zato je dobro biti pozoren na znake, ki razkrijejo slabo restavracijo.
Med njimi je zagotovo hitrost - če vam jed postrežejo skoraj v trenutku, to pomeni, da je bila že prej pripravljena. Preden naročite, povprašajte, koliko časa bo trajalo, da dobite svojo jed. Če vam natakar s ponosom pove, da bo pripravljena v petih minutah, je to slab znak. Večina jedi potrebuje vsaj 15–20 minut za pripravo.
Restavracije, ki pripravljajo hrano sproti, običajno nimajo neštetih jedi na jedilniku, saj je skoraj nemogoče imeti sveže sestavine za vse. Tisti, ki vam pogrevajo že vnaprej pripravljeno hrano, vas bodo privabljali s širokim izborom jedi. Zato raje izberite restavracije z manjšim številom jedi, saj je večja verjetnost, da boste dobili sveže pripravljeno hrano.
Ko smo v tujini, pogosto zaradi občutka varnosti izberemo restavracije, za katere smo že slišali. Toda pogosto je boljša izbira majhna, družinska restavracija. Restavracije v verigah morajo povsod ponuditi enako hrano, kar pomeni, da imajo stroge postopke, tudi ko gre za pripravo sestavin, preden te sploh pridejo v restavracijo. Hrana se pogosto proizvaja množično, zamrzne in nato pripravi po točno določenih postopkih.
Če je v restavraciji na voljo le ocvrta morska hrana, je jasno, da restavracija ne ponuja svežih rib. Cvrtje je enostaven način prikrivanja zamrznjenih sestavin. Če želite preveriti, ali pripravljajo hrano sproti, zaprosite za zamenjavo katere od sestavin. Če zamenjava ni mogoča, to pomeni, da je hrana verjetno že vnaprej pripravljena.
Obstajajo še nekateri dovolj zgovorni znaki, da ne gre za dobro restavracijo:
- Prazna restavracija ob času kosila ali večerje – Če restavracija ob običajnih časih za obrok nima skoraj nobenih gostov, je to pogosto opozorilni znak, da kakovost hrane ali storitve ni najboljša.
- Vonj – Če vas ob vhodu v restavracijo prevzame močan vonj po olju ali čiščenju, to lahko kaže na prekomerno uporabo ocvrte hrane ali neustrezno prezračevanje.
- Neurejenost osebja ali prostora – Če je prostor umazan ali osebje ni videti profesionalno, lahko pričakujete, da bo podobna tudi izkušnja s hrano.