Tako zdravilen je v resnici jabolčni kis in tega mnogi sploh še ne vedo

10. 6. 2023
Deli
Tako zdravilen je v resnici jabolčni kis in tega mnogi sploh še ne vedo (foto: Profimedia)
Profimedia

Jabolčni kis ima številne koristne učinke na naše zdravje, ki jih velja poznati, saj je zares vsestransko uporaben.

  • Prebavne težave: Nekateri ljudje poročajo, da jim jabolčni kis pomaga pri prebavnih težavah, kot so napihnjenost, zgaga in zaprtje. Vendar pa je treba upoštevati, da vsak organizem reagira drugače in da ni enotnega zdravila za vsakogar.
  • Nadzor krvnega sladkorja: Nekatere študije so pokazale, da uživanje jabolčnega kisa lahko pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi po obrokih. To lahko prinese koristi za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Vendar pa je treba pred kakršnimi koli spremembami v prehrani posvetovati z zdravnikom.
  • Hujšanje: Obstaja nekaj trditev, da jabolčni kis lahko pomaga pri hujšanju, saj naj bi spodbujal občutek sitosti, zmanjšal apetit in pospešil presnovo. Vendar pa ni dovolj zanesljivih dokazov, da bi te trditve podprli.
  • Učinki na kislost telesa: Kljub temu, da je jabolčni kis sam po sebi kisel, se v telesu metabolizira in postane alkalen. Nekateri zagovorniki trdijo, da uživanje jabolčnega kisa lahko pomaga uravnavati pH ravnotežje telesa. Vendar pa je treba opozoriti, da je telo že samo po sebi sposobno uravnavati svojo pH vrednost in učinki jabolčnega kisa na to niso popolnoma razumljeni.
  • Uporaba v kozmetiki: Jabolčni kis se lahko uporablja tudi v naravni kozmetiki za izpiranje las, izboljšanje kožnega pH-ja ali kot sestavina v domačih maskah za obraz. Nekateri ljudje poročajo o koristnih učinkih na lase in kožo, vendar je treba upoštevati individualne odzive in morebitne alergijske reakcije.

Če se odločite uporabiti jabolčni kis za zdravstvene ali kozmetične namene, je priporočljivo, da izberete organski, nepasterizirani jabolčni kis, saj vsebuje več hranil in koristnih spojin. Vedno pa je smiselno posvetovati se s strokovnjakom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila, saj lahko jabolčni kis vpliva na njihovo delovanje.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.