Te 4 skupine ljudi ne bi smele jesti belega česna

5. 11. 2025
Te 4 skupine ljudi ne bi smele jesti belega česna (foto: profimedia)
profimedia

Njegove zdravilne lastnosti so znane že stoletja, vendar strokovnjaki – nutricionisti in zdravniki – opozarjajo, da beli česen ni primeren za vsakogar in da lahko v določenih primerih povzroči več škode kot koristi.

Za kaj je beli česen zdrav (a le v zmernih količinah!)?

Ni dvoma, da beli česen vsebuje močne spojine, predvsem alicin, ki ima antibakterijske, antivirusne in protiglivične lastnosti. Raziskave (na katere se sklicujejo viri, kot sta Healthline in WebMD) kažejo, da lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, holesterola in zmanjšanju tveganja za nekatere bolezni. Vendar je ključ v zmernosti in zavedanju morebitnih stranskih učinkov.

Kdo pa so tisti, ki ne smejo jesti belega česna (ali pa bi morali biti pri tem zelo previdni)?

Po nasvetih zdravnikov in nutricionistov morajo biti naslednje 4 skupine ljudi še posebej previdne.

  • 1. Ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi (antikoagulante)

Zakaj? Beli česen ima naravne antikoagulantne lastnosti, kar pomeni, da dodatno redči kri. V kombinaciji z zdravili, kot so varfarin, aspirin ali druga podobna zdravila, lahko znatno poveča tveganje za krvavitve. To je najresnejše opozorilo. Osebe na takšni terapiji se morajo pred uživanjem večjih količin belega česna ali prehranskih dopolnil, ki ga vsebujejo, nujno posvetovati s svojim zdravnikom.

Nekomu na Koroškem se je na Eurojackpotu nasmehnila sreča
  • 2. Osebe z GERB-om, gastritisom ali občutljivim želodcem

Zakaj? Beli česen lahko draži želodčno in požiralnikovo sluznico ter poveča izločanje želodčne kisline. Pri ljudeh, ki trpijo za gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB), gastritisom ali razjedo, lahko povzroči ali poslabša simptome, kot so zgaga, bolečine v trebuhu, napihnjenost in slabost.

  • 3. Ljudje, ki se pripravljajo na operacijo

Zakaj? Zaradi vpliva na redčenje krvi se priporoča, da se z uživanjem večjih količin belega česna preneha najmanj dva tedna pred načrtovano operacijo, da se zmanjša tveganje za prekomerno krvavitev med posegom in po njem. Svojega kirurga in anesteziologa je treba obvestiti, če redno uživate veliko belega česna ali jemljete prehranska dopolnila, ki ga vsebujejo.

  • 4. Osebe z nizkim krvnim tlakom (hipotenzijo):

Zakaj? Beli česen lahko dodatno zniža krvni tlak. Čeprav je to koristno za hipertonične bolnike, lahko pri ljudeh z naravno nizkim krvnim tlakom povzroči vrtoglavico, slabost ali celo omedlevico, če ga zaužijejo preveč. 

Druge možni stranski učinki (tudi pri zdravih ljudeh)

Tudi pri sicer zdravih osebah lahko prekomerno uživanje belega česna, zlasti surovega, povzroči: 

  • neprijeten zadah in telesni vonj (zaradi žveplovih spojin),
  • prebavne težave (napihnjenost, vetrovi, driska),
  • alergijske reakcije (redko, a možno).

Beli česen je zdravo živilo, vendar ni univerzalno zdravilo brez tveganj. Uživajte ga zmerno, in če spadate v katero od zgoraj navedenih rizičnih skupin, se pred uporabo večjih količin ali prehranskih dopolnil posvetujte s svojim zdravnikom. Kot pri vsem – zmernost je ključna.

Vir: Novi, Haber

Preberite si tudi: Kaj se zgodi, če jeste česen na tešče?

Kaj se zgodi, če jeste česen na tešče?