Tudi vi dodajate TO priljubljeno sestavino k umešanim jajcem? Tega NIKAR ne počnite, tu pa je razlog, zakaj

Tudi vi dodajate TO priljubljeno sestavino k umešanim jajcem? Tega NIKAR ne počnite, tu pa je razlog, zakaj (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2022

Poznavalci so si enotni: ta sestavina nikakor ne spada v ponev.

Vsekakor so jajca zelo priročno živilo – hitro so pripravljena in večina jih zna pripraviti. Vsaj tako menijo. Obstaja namreč ena sestavina, ki jo veliko ljudi dodaja umešanim jajcem, a po mnenju strokovnjaka ne sodi v ponev.

Kakovostna jajca pravzaprav ne potrebujejo prav veliko dodatnih sestavin.

Ali imate navado umešanim jajcem dodati malce mleka ali smetane, da bi bila ta bolj kremasta in okusnejša?

Če to počnete, takoj prenehajte. Mleko jih ne bo naredilo bolj kremaste.

Po mnenju Robbyja Melvina, vodje testne kuhinje za revijo Southern Living, bo mleko v jajcih povzročilo le eno: prekrilo okus in jih naredilo gumijaste.

Po Melvinovih besedah je vse, kar potrebujete za zares kremasta umešana jajca, maslo.

Maslo razpusttei v ponvi na srednji temperaturi, dokler ne dobi zlate barve (vendar ne rjave!). Nato dodajte stepena jajca in jih pecite, dokler ne zakrknejo – brez mešanja. Le občasno potegnite z lopatko po dnu ponve ali potisnite rob. Gotova so, ko so že zakrknila, a so še vedno kremasta in se lesketajo.

Še nekaj namigov:

Jajca vedno razžvrkljajte v posebni posodi, ne v ponvi. Pecite jih počasi, na srednje nizki temperaturi, sicer bodo zagotovo preveč pečena in suha. Ponev s štedilnika odstranite, preden so jajca povsem pečena, saj se pečenje nadaljuje tudi, ko ponev že enkrat odstranite.

Na koncu jajca še posolite in popoprate po okusu, dodajte zelišča ali po želji nariban sir. Pa dober tek!

Preberite več na Aktivni.si