Tečaj z monoplavutjo Mateje Gutman: En dan kot morska deklica

Tečaj z monoplavutjo Mateje Gutman: En dan kot morska deklica (foto: Shutterstock, osebni arhiv) Shutterstock, osebni arhiv
Vir: Jana
17. 9. 2017

»Moja pisarna je na prostem, v bazenu ali pod vodno gladino, delo pa nagrajeno z veliko pozitivne energije in zadovoljnimi nasmehi malih siren.«

Mateja Gutman je kot prva potapljaška inštruktorica na jugovzhodnem delu Evrope opravila tečaj plavanja z monoplavutjo in pridobila naziv 'mermaid inštruktorice'. Živi v Umagu, kjer vodi prvi center za morske deklice na Hrvaškem. Svojim tečajnikom omogoča, da se v bazenu prelevijo v morske sirene in zaplavajo kot Ariel iz Disneyjeve risane uspešnice.

Od potapljačice do morske deklice

Mateja ima kot SSI- in PADI-inštruktorica potapljanja dolgoletne izkušnje v potapljaški industriji doma in po svetu. Z možem Damjanom, ki je prav tako potapljaški učitelj, sta najprej tečaje potapljanja vodila v Sloveniji in na Hrvaškem. Nato sta tri leta kot inštruktorja delala v Maleziji, kjer sta se kot prva Slovenca poročila kar pod vodo. V tistem obdobju sta si življenje uredila tako, da sta sedem mesecev na leto delala v malezijski potapljaški šoli, preostali del leta pa prepotovala in odkrivala druge potapljaške kotičke sveta. Konec leta 2004 je njun popotniški način življenja prekinil cunami na Tajskem, od koder sta se k sreči domov vrnila živa in zdrava.

V Stella Marisu v Umagu sta odprla svoj potapljaški center, ki je z novo dejavnostjo postal še prva šola za morske deklice na Hrvaškem. Mateja Gutman je že pred leti med potapljanjem na Filipinih odkrila akademijo za morske deklice. »Prevzele so me čudovite barve kostumov na snežno belem pesku. Eleganca dolgih plavuti kar sama vleče pod vodno gladino,« opisuje doživljanje ob prvem srečanju s skupino siren na otoku Boracay.

Sprva se je plavanja v oprijetem kostumu z eno plavutjo učila kar sama, tako da je preučevala vaje na internetu ter veliko vadila in plavala. Letos je uradni program za inštruktorje morskih siren izdal regionalni center SSI, ki združuje potapljače in potapljaške inštruktorje iz Slovenije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Makedonije in Črne gore. Mateja je kot prva potapljačica iz teh držav pridobila licenco za inštruktorja morskih deklic. »Morda se komu zdi čudno, da si nekdo po 40. letu želi postati morska deklica. Zakaj pa ne? Moja pisarna je na prostem, v bazenu ali pod vodno gladino, delo pa nagrajeno z veliko pozitivne energije in zadovoljnimi nasmehi malih siren. Starši od nas odhajajo zadovoljni, ker smo uresničili sanje njihovih otrok,« pravi.

V sirene se lahko prelevijo tudi neplavalci

Plavanje v pisanem ozkem kopalnem kostumu z repom in eno plavutjo, ki spominja na gibanje morske deklice, se kot eden od zadnjih trendov vodnega športa vse bolj razširja po svetu. Kot pojasnjuje Mateja, je ta oblika športa namenjena vsem željnim svobode pod vodno gladino. »Gre za kombinacijo potapljanja na vdih z elementi sinhronega plavanja in ščepcem joge. Še posebej so nad tem navdušeni otroci, ki so gledali Disneyjevo risanko ali sodobno mladinsko nadaljevanko H20«.

Vendar tečaj morskih deklic ni namenjen samo otrokom, dodaja. »Večinoma se za ta šport odločijo deklice, starejše od pet let. Prav tako se ga pogosto udeležijo tudi mamice. Redkeje na tečaj dobimo moške,« pravi inštruktorica, ki je plavanja v slogu morskih deklic učila tudi že cele družine. Na tečaj sprejema celo navdušence nad sirenami, ki ne znajo plavati. »Neplavalcem omogočimo plavanje s posebnimi plovci,« razlaga.

Plavati kot morska deklica ni enostavno

V šoli za morske deklice vsak tečajnik dobi svojo plavut in si izbere barvo kostuma. »Plavut je narejena iz plastike in gumijastega ali neoprenskega obuvala, ki noge drži skupaj. Čez plavut se obleče podloga iz filca, ki varuje nežen in prefinjen kostum. Ta se ozko prilega po spodnjem delu telesa. Prave sirene ne uporabljajo mask, na naših treningih pa so maske obvezni del opreme,« pravi Mateja. Oprema za sirene ni poceni. Za en kvalitetni plavalni komplet je treba odšteti več kot 200 evrov.

Tečaj plavanja morskih deklic na Hrvaškem zaradi varnosti prirejajo izključno na bazenih. Osnovni tečaj traja le 20 minut, kar se marsikomu zdi nekoliko nenavadno. A kot poudarja inštruktorica za sirene, plavanje v oprijetem kostumu ni tako enostavno, kot je to videti v risanki ali mladinski nadaljevanki. Slog plavanja spominja na tehniko delfina, telo pa se v kostumu s stisnjenimi nogami kar hitro lahko utrudi. »Osnove plavanja z monoplavutjo tečajniki lahko usvojijo hitro, za tehniko gibanja in dihanja pa potrebujejo več vaje,« ugotavlja. Za sirene prireja tudi večdnevne tečaje. Namenjeni so tistim navdušencem, ki si želijo pridobiti certifikat z nazivom 'mermaid plavalec'.

Poleti živi na Hrvaškem, pred zimo se seli na Maldive

Zakonca Gutman v Umagu živita od zgodnje pomladi do jeseni. Konec septembra, ko se bo na Hrvaškem zaključila plavalna sezona, se bosta znova preselita južneje od Sredozemlja. Doslej sta zimske mesece kot inštruktorja preživela v Jugovzhodni Aziji.

Za letošnjo zimo sta si za začasni dom izbrala rajsko otočje ob Indijskem oceanu. Mateja Gutman bo do naslednje pomladi na Maldivih širila poslanstvo morskih deklic. Poleg plavalne tehnike tečajnike uči tudi pravil, ki veljajo v svetu siren. »Sirena je prijateljica morskih rib. Vedno plava, poje, se igra z valovi in pazi na svoj rep. Sirene imamo tudi svoj pozdrav,« še pojasni. Če boste morsko deklico kdaj srečali na bazen, ali kakšnem tropskem otočju, in bo iz vode pomahala z dvignjenim repom, boste od nje prejeli sirenin pozdrav.

Besedilo: Petra Košič
Fotografije: osebni arhiv, Shutterstock

Priporočamo