Teden dni je jedla samo paradižnik, spremembe so bile ogromne, doživela pa je še nekaj nepričakovanega

13. 9. 2025
Paradižnikov sok (foto: Profimedia)
Paradižnikov sok
Profimedia

Novinarka je sprejela osebni izziv - vsak dan je uživala samo eno živilo, paradižnik.

Kaj kmalu je opazila spremembe na telesu, a jo je popolnoma presenetil en  stranski učinek. "Po enem tednu, ko sem pojedla vsaj en paradižnik na dan, ga lahko priporočim večini ljudi," je zapisala Beth Ann Mayer v avtorskem prispevku za parade.com. Kot dolgoletna avtorica in raziskovalka na področju zdravega življenja je sprejela izziv, da bo vsak dan v svojo prehrano vključila vsaj en paradižnik.

Za ta izziv je uporabila različne vrste paradižnikov, med njimi volovsko srce, češnjev paradižnik in še eno, nekoliko bolj kiselkasto vrsto paradižnika. Pravi, da je velika ljubiteljica testenin, uživa jih skoraj vsak dan. Pri tem uporablja pripravljeno omako, ki vsebuje  450 mg natrija na porcijo. To je kar okoli 20 % priporočenega dnevnega vnosa in mora paziti na količino, da ne dobi zgage. Za ta izziv pa ji je mož pripravil domačo omako.

"Omaka, ki jo je naredil moj mož, je bila lahka in izjemno okusna. Nisem začutila nobenega nelagodja," je razkrila. Drugi dan je v solato dodala češnjeve paradižnike. Zaradi vlaknin se je počutila bolj sito. 

Zakaj bi pri sebi vedno morali imeti zloženih 50 evrov?

Nepričakovan stranski učinek

A imela je težave z želodcem - paradižnik v solati ji je povzročil blage prebavne motnje. Paradižnik je namreč kisel in je znano, da lahko pri ljudeh z gastroezofagealnim refluksom povzroča težave. No, Mayerjeva za to težavo ne trpi. A zanimivo je, da ko je paradižnik dodala v "stir-fry", ni imela zgage. Njena prijateljica ji je pojasnila, da to ni nič nenavadnega, saj kuhanje ublaži kislost.

Med vikendom je imela več časa za eksperimentiranje. Pripravila je več ribjih jedi s paradižnikom, med njimi škampe in lososa. "Losos s paradižnikom je bil odličen, ti veliki paradižniki so neverjetno sladki," je povedala.