Tega odpadka iz kuhinje nikar ne zavrzite, z njegovo pomočjo bodo orhideje na vso moč zacvetele

16. 3. 2025
Deli
Orhidej so že od nekdaj ena najbolj priljubljenih cvetlic. (foto: Profimedia)
Orhidej so že od nekdaj ena najbolj priljubljenih cvetlic.
Profimedia

Orhideje sodijo med najlepše in najbolj elegantne cvetlice, ki v vsak dom vnesejo pridih razkošja.

 Njihovi nežni cvetovi so različnih barv in oblik, zato pa so tudi popolni okras za dnevne sobe, spalnice, tudi kuhinje in kopalnice. A zgodi se, da včasih ne cvetijo tako, kot bi pričakovali. Za to obstaja več možnih razlogov - letni čas, količina svetlobe in okoljski pogoji lahko vplivajo na njihovo rast, zato ne obupajte, če vaša orhideja niso videti najbolje.

Po mnenju strokovnjakov za vrtnarjenje je zelo pogost kuhinjski odpadek lahko izjemno koristen za orhideje in številne druge rastline. Pravijo, da je bananin olupek odlično naravno gnojilo, zato dobro premislite, preden ga zavržete, poroča Express.

Bananin olupek je poln hranil, kot so kalij, fosfor, kalcij in magnezij, ki lahko pomagajo rastlinam pri rasti in cvetenju. Čeprav se lahko uporablja za številne rastline, imajo orhideje še posebej velike koristi od dodatnega kalija. Ta ključna hranilna snov spodbuja rast rastlin, jih ščiti pred boleznimi ter izboljšuje proces fotosinteze.

Pretresljive izpovedi po tragediji v nočnem klubu: “Moje življenje je uničeno”
orhideje-nega-zalivanje-zgodovina cvetlice-zanimive zgodbe
Vedno je treba poskrbeti, da ima orhideja dovolj svetlobe.
Profimedia

Kako narediti naravno gnojilo iz bananine lupine?

1. Narežite bananin olupek na manjše koščke – ta korak je pomemben, saj poveča površino lupine in omogoči hitrejšo razgradnjo v vodi.
2. Koščke olupka dajte v steklen kozarec ali posodo, napolnjeno z vodo, in ga pustite namakati vsaj 24 ur.

Po 24 urah namakanja boste dobili hranilno bogato raztopino, ki je pripravljena za uporabo. Nato olupke precedite in s tekočino zalijte rastline. Postopek ponovite na vsaka dva tedna.

Novo na Metroplay: Elle Dialog - Vloga ženske prihodnosti | Urška Sršen in Bojana Košnik Čuk