Teh 5 živil imamo doma skoraj vsi, dnevno jih uživamo, a se jim je treba izogniti: so pravi strup za telo

11. 10. 2025
Teh 5 živil imamo doma skoraj vsi, dnevno jih uživamo, a se jim je treba izogniti: so pravi strup za telo (foto: profimedia)
profimedia

Mislite, da se prehranjujete koliko-toliko zdravo? Morda pa se motite.

Michiko Tomioka je nutricionistka iz Japonske, ki se je v ZDA preselila v začetku devetdesetih let. Takrat se je soočila z izzivom: kako najti sestavine, na katere je bila vajena. "Ko sem prišla v ZDA, sem poskusila vsa najbolj priljubljena jedi, a kmalu mi je bilo slabo po tem, ko sem jih pojedla," je prostodušno priznala, poročajo tuji mediji.

Že od nekdaj zagovarja prehrano brez presežkov sladkorja, industrijskih trikov in predelane hrane. Po njenih besedah se moramo izogibati naslednjim petim skupinam živil, če želimo živeti dolgo in zdravo življenje.  

1. Predelano meso: hamburgerji, hrenovke, sendviči s klobasami

Klobase, hamburgerji in hrenovke so polni transmaščob, konzervansov in soli, ki povzročajo resno škodo telesu. Michiko jih nadomešča s hrano z minimalno količino soli in aditivov. Kot vegetarijanka beljakovine najpogosteje dobi iz tofuja.

Prihaja premik ure: kmalu bomo prešli na zimski čas

2. Hiter zajtrk iz škatle: müsli, žitarice, granola

Na prvi pogled se skleda žitaric z mlekom zdi kot zdrav začetek dneva. A v resnici gre le za sladko iluzijo. "Prekomerno uživanje sladkorja ne ogroža le postave, ampak tudi zvišuje krvni tlak ter povzroča vnetne procese v telesu," je opozorila. Zato raje izbere natto – fermentirano sojo specifičnega vonja in okusa, ki jse ji številni izogibajo, a na Japonskem velja za superživilo zaradi ugodnega vpliva na črevesno floro in imunski sistem.

3. Gazirane in »dietne« pijače

Gazirane pijače delujejo osvežilno, a v resnici so sladkano zastrupljanje. Že ena do dve pločevinki na dan lahko povečata tveganje za sladkorno bolezen in debelost. Tudi "dietne" različice niso varne – umetna sladila lahko povzročijo glavobole, draženje črevesja in presnovne motnje.

4. Kremni siri in polnomastni mlečni izdelki

Mlečni izdelki so vir beljakovin, kalcija in vitamina D, vendar Michiko meni, da so njihove koristi pogosto precenjene. "Poskušam se izogibati kremnim sirom, kot je mascarpone, zaradi visoke vsebnosti maščob," pojasnjuje.

5. Sladkarije

Sladkarije se morda zdijo nedolžne, a delujejo kot tihi saboterji – neopazno spodkopavajo zdravje. "Namesto industrijskih sladic pripravim mousse s chia semeni in medom, jem temno čokolado ali zamrznjene banane," razkriva Michiko.

Povzeto po: Story.hr

Preberite še: Skoraj vsi srčni in možganski udari so povezani s temi 4 dejavniki tveganja