Teh 6 poceni naravnih sestavin bo naredilo čudeže za vaš imunski sistem

4. 3. 2020
Deli
Teh 6 poceni naravnih sestavin bo naredilo čudeže za vaš imunski sistem (foto: Profimedia)
Profimedia

V hladnih dneh se želimo izogniti gripi ali prehladu.

Več kot 70 % imunskega sistema se nahaja v našem črevesju, kar pomeni, da je vlaganje v prehrano, ki je polna živil, bogatih s hranili, pisano zelenjavo in sadjem ter naravnimi sestavinami, ki spodbujajo imunski sistem, eden najmočnejših načinov, s katerim poskrbimo za dobro delovanje imunskega sistema.

Ingver

Ingver je že dolgo znan po svojih zdravilnih lastnostih. Ne samo, da je okusen, ampak je prava superhrana. Pozimi je odlična izbira, saj segreva naše telo in hkrati krepi imuniteto. Pomaga pri slabosti, je močno protivnetno živilo in lahko pomaga tudi pri prebavnih motnjah, saj pomirja bolečine v želodcu.

Citrusi

Agrumi so polni vitamina C, ki krepi imunski sistem. Pomaranče, limone, limete in mandarine so odlični prigrizki v zimskem času in odličen dodatek sokom ter smoothijem, za zagotovitev dodatnega zdravja.

Kajenski poper

Kajenski poper vsebuje kapsaicin, naravni antioksidant, ki deluje proti škodljivim bakterijam, vsebuje pa tudi vitamin C. Je odličen dodatek za popestritev hrane, spodbudi metabolizem in zviša telesno temperaturo, kar vam lahko pomaga, da se telo znoji in bori proti virusom.

Cimet

Cimet je odlična začimba za dodajanje okusa smoothijem, sokom in obrokom. Ta podcenjena začimba ponuja kalcij, železo in mangan, ki so bistvenega pomena za rast in delovanje telesa. Cimet se uporablja tudi za izboljšanje metabolizma in nadzor nad ravnijo sladkorja. Dodajte ga v svoje smoothije, sokove ali celo v juhe.

Med

Med ima veliko zdravstvenih koristi. Raziskave so pokazale, da med vsebuje protivnetne in antibakterijske lastnosti. Pomaga pri pomirjanju vnetega grla in kašlja, dokazano pa je celo, da telesu pomaga pri absorbiranju kalcija, kar pomaga ohranjati zdrave naše kosti, mišice in možgane. Med s segrevanjem izgubi svojo zdravilno moč.

Kurkuma

Kurkuma vsebuje posebno sestavino, ki se imenuje kurkumina. Kurkuma je naravni antioksidant, deluje protivnetno, poleg tega pa je odličen vir cinka, vitamina B in železa. Je začimba, ki ponuja veliko koristi za zdravje.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan