Tehnološki mogotec Bill Gates ponovno na vrhu najbogatejših po Forbesu!

Bogastvo sveta je v rokah peščice! (foto: shutterstock) shutterstock
13. 9. 2015

Bill Gates se je v aktualno Guinnessovo knjigo rekordov ponovno zapisal kot najbogatejši človek na svetu. Na Forbesovi lestvici bogatih je bilo marca 2015 njegovo premoženje ocenjeno na neverjetnih 79,2 milijard ameriških dolarjev.

Najbolj bogat človek ta hip, ki je rekorder tudi v dobrodelnosti.
Pokojni zvezdnik služi tudi po svoji smrti.

Je pa Gates rekorder tudi v kategoriji dobrodelnosti. Po pisanju časopisa The Chronicle of Philanthropy je v letu 2014 dobrodelno prispeval kar 9,8 milijarde dolarjev.

Bogati bogatijo!

A glede na to, da se zadnjih dvajset let za naslov najbogatejšega človeka na svetu stalno izmenjujejo le tri imena, to skorajda ni več omembe vredna novica. Najpogosteje je na vrhu sicer Bill Gates, a mu za petami stalno dihata še Carlos Slim Helu (Mehika) in Warren Buffet (ZDA).

Vendar pa premoženje ni edino merilo bogastva. Upoštevanja vredni so tudi letni prihodki, ki pa so precej bolj spremenljivi kot skupno imetje posameznikov. Velika bogastva se tudi dedujejo iz generacijo v generacijo, denar pa se zaradi omejevanja izgub na splošno vlaga v različne panoge in na tiste, ki v neki panogi zaslužijo največ, precej bolj vpliva delovna obremenitev ali uspešnost. Trenutno se najuspešnejši na svetu podajajo v svet trgovine in vlaganja, saj vedo, da je treba tveganje razpršiti.

denar

Še nekaj zaslužkarjev, ki so se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov 2016:

  • Podjetnik, ki zasluži največ!

Jack Ma (Kitajska) je l. 2014 zaslužil 25 milijard dolarjev neto. Je ustanovitelj in direktor podjetja Alibaba Group, ki obvladuje e-trgovino na Kitajskem. V lasti ima dve najbolj obiskani spletni strani: Taobao in Tmail. Od 8. aprila 2015 je po Bloombergu s 35,4 milijarde dolarjev najbogatejši azijec.

  • Najbogatejše podjetje glede na prodajo!

Leta 2014 je maloprodajni velikan Walmart – delna lastnica je najbogatejša ženska na svetu Christy Walton – zaslužil osupljivih 476,5 milijarde dolarjev in tako prehitel Royal Dutch Shell, ki je v istem letu zaslužil 'samo' 451, 4 milijarde dolarjev.

  • Najvišji zaslužek direktorja!

Po podatkih CNN od aprila 2014 generalni direktor podjetja za programsko opremo Oracle Larry Ellison (ZDA) dobiva letno plačo v znesku 78,4 milijonov dolarjev. Od tega dobi 1,5 milijona v gotovini, ostalo pa v delnicah.

  • Najvišje plačilo za javni govor!

Ameriški poslovnež Donald Trump, ki se poteguje za mesto predsednika najbolj vplivne države na svetu, je v letih 2006 in 2007 na Razstavi nepremičninskega bogastva zaslužil 1,5 milijona dolarjev. Trump je za vsak honorar govoril eno samo uro, kar ga uvršča precej pred naslednjim najbolje plačanim govorcem: nekdanji britanski ministrski predsednik Tony Blair je v letih 2007-2009 za vsak govor zaslužil približno 600.000 ameriških dolarjev.

  • Glasbenik, ki zasluži največ!

Dr. Dre (ZDA) je zaslovel v hip hopu, samostojnega albuma pa ni izdal že od leta 1999. Namesto tega je med denarne tokove vključil vse od glasbene produkcije do alkoholnih pijač in tudi tovarne slušalk Beats Electronics. Zajeten kos 620 milijard dolarjev, ki jih je Dre nabral v letu 2014 je predstavljal zaslužek od prodaje podjetja Beats Applu za 3 milijarde dolarjev – kar velja za najdražji prevzem, kar ji je tehnološki velikan kdaj opravil.

  • Zvezdniški pari, ki zaslužijo največ!

Največ sta lani zaslužila Beyonce in Jay Z (od tega njen delež od skupnih 175 milijonov zasluženega predstavlja kar 66%). Z dobro polovico manj zasluženega sledita Gisele Bundchen in Tom Brady, pa Kim Kardashian in Kanye West ter Angelina Jolie in Brad Pitt.

  • Zvezdniki, ki služijo tudi po smrti!

V imenu nekaterih zvezdnikov se bogatijo skladi in njihovi dediči tudi po njihovi smrti. Rekorder med njimi je seveda Michael Jackson, katerega bogastvo se je po njegovi smrti leta 2009 povečalo za 140 milijonov dolarjev. Jackson je med že pokojnimi zvezdniki zaslužil največ po zaslugi posmrtne izdaje albuma Xscape, tantiem od starih albumov ter predstav Immortal in One skupine Cirque du Soleil. Michaelu Jacksonu sledi Elvis Presley, ki je umrl leta 1977, njega posmrtni dohodek pa znaša 55 milijonov dolarjev.

  • Najbogatejša hišna ljubljenčka!

Ljudje seveda niso edini, ki ždijo na zajetnih kupih denarja. Svet pozna celo najbogatejšega psa in mačko.

Najbogatejši pes na svetu je bil navaden koder Toby, ki je leta 1931 od lastnice Elle Wendel iz New Yorka prejel zapuščino v vrednosti 15 milijonov dolarjev (kar bi danes znašalo okoli 233 milijonov dolarjev). Toby je po smrti še naprej živel v njenem dvorcu na Peti aveniji, kjer so zanj skrbeli trije služabniki, dokler ni leto in pol kasneje poginil tudi sam.

Najbogatejši mački Bleckie pa je leta 1988 lastnik Ben Rea (Velika Britanija) zapustil 7 milijonov dolarjev. Starinar Rea je levji delež razdelil med Blackie (zadnjo izmed 15 mačk, s katerimi je živel) in tremi organizacijami za pomoč mačkam. Svojim sorodnikom ni zapustil ničesar.

Vse to in še veliko več si lahko preberete v novi Guinness World Record 2016. Slovenska izdaja je luč sveta ugledala pred nekaj dnevi!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri