Tekmovanje v pripravi sladoleda: Primorec zmagal s prekmursko gibanico

Tekmovanje v pripravi sladoleda: Primorec zmagal s prekmursko gibanico (foto: Jadigi 3) Jadigi 3
Vir: Lady
5. 5. 2017

Da Primorec kulinarične mojstre navduši z okusom prekmurske gibanice, je približno tako, kot bi na Goričkem jedli najboljši kraški pršut. Čeprav se sliši nemogoče, pa se je prav to zgodilo na prvem državnem prvenstvu v pripravi sladoleda v Novi Gorici, kjer smo se z zmagovalcem Tinetom Valičem pogovarjali tudi mi.

Le dan po razglasitvi zmagovalca se je za sladoled z okusom prekmurske gibanice v novogoriški slaščičarni Dolce Vita vila vrsta radovednežev. V tej zgodbi namreč ni zanimivo le dejstvo, da je

Primorec ustvarjal okus z druge strani Slovenije, temveč tudi to, da je iz sladoleda ustvaril pravo sladico, v kateri se okusi popolnoma povezujejo. Kuhana jabolka, skuta, orehi, ki zaškrtajo pod zobmi, krhkost testa in mak, nežno vmešan v kremasto ledeno sladico, je zdaj postala kulinarična kompozicija in prava prodajna uspešnica, za katero je le lepe besede našel tudi chef Tomaž Kavčič.

Inspiracija v trenutku

Kljub temu da je sladica po vsej državi zbudila veliko pozornosti, pa nam je Tine priznal, da je ideja za njo nastala dobesedno čez noč.

"Za tekmovanje smo se odločili le nekaj dni pred tem, zato ni bilo veliko časa. Pogledal sem, kaj imamo, in našel sem vse, kar se potrebuje za prekmursko gibanico," nam je povedal Tine in dodal, da mu sladoled sicer ni uspel v prvem poskusu.

"Prvič sem pretiraval z začimbami, saj sem dal preveč cimeta. Skuta ima le blag okus in pri tem je treba biti pazljiv," je povedal 30-letnik, ki je svoje veščine nabiral v srednji kuharski in slaščičarski šoli.

Kaja Milanič

Priporočamo