Telesna govorica: 9 slabih navad, ki se jih je treba znebiti!

Telesna govorica: 9 slabih navad, ki se jih je treba znebiti! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2020

Izvedenci se strinjajo: nič ne razkriva človeka bolj kot njegova telesna govorica.

Govorica telesa lahko veliko razkrije o naši osebnosti in čustvih, lahko pa nam pomaga, da pustimo dober vtis, če se recimo odpravimo na razgovor za novo delovno mesto.

Vedno se ne zavedamo, kaj počnemo z našimi rokami, nogami, obrazom, ko so drugi ljudje v naši bližini.

Telesna govorica nam je lahko v pomoč, lahko pa tudi pripelje do tega, da se nam nekateri ljudje raje izognejo. Preverite, katere navade bi morali čim prej opustiti.

1. Slaba drža

Ta veliko pove o naši samozavesti. Če je vaša drža sključena v situacijah, za katere menite, da jim niste dorasli, bo vsem okrog vas jasno, da se počutite nesamozavestno. Če ne boste zavestno delali na izboljšanju drže, bo sključena drža postala vaša navada in se boste tako začeli držati tudi takrat, ko ne boste v neprijetnih situacijah.

2. Prekrižane roke ali noge

Številni ljudje to dojemajo kot nekaj naravnega - ko se usedejo, prekrižajo roke ali noge. Če pa to naredite med pogovorom, lahko sogovornik tako držo razume kot defenzivno. Morda bo pomislil, da niste pripravljeni sodelovati ali prisluhniti temu, kar bi vam rad povedal. Lahko tudi pomisli, da vam je neprijetno v njegovi bližini. Če boste med pogovorom z nekom sproščeni, brez prekrižanih rok ali nog, boste delovali bolj odprto in samozavestno.

3. Nemirne roke ali noge

Marsikdo se v stresnih situacijah začne prestopati, vrteti pramen las, vrteti prstan ali zapestnico in podobno. Tako se skuša pomiriti. Če ste med takimi ljudmi tudi vi, skušajte to odpraviti. Vašemu sogovorniku bi se lahko zdelo, da se dolgočasite oziroma da bi raje bili kje drugje. To pa ni ravno najbolj vljudno, kajne?

4. Drgnjenje vratu

Številni ljudje si pogoso podrgnejo vrat, da bi tako omilili stres. Nekateri to počnejo, da bi zmanjšali napetost zaradi dolgotrajnega sedenja pred računalnikom. V vsakem primeru se je dobro zavedati te geste - zavedajte se gibov rok in se temu skušajte izogniti, če je le mogoče. Drugi bi lahko dobili občutek, da ste tesnobni ali pa da vam je neprijetno v njihovi prisotnosti.

5. Grizenje nohtov

To je še ena navada, po kateri bi marsikdo sklepal, da ste živčni. Morda to res počnete, da bi zmanjšali stres, hkrati pa s tem drugim sporočate, kako se počutite v danem trenutku. Poleg tega je številnim ta navada res odbojna. Vaši pogriženi nohti vam ne bodo v prid, saj niso videti prav lepo, zato skušajte to navado čim prej opustiti.

6. Premalo ali preveč očesnega stika

Skrivanje pogleda lahko razkriva pomanjkanje samozaupanja ali antipatijo do osebe, ki je nočete pogledati. Po drugi strani pa zijanje v nekoga lahko deluje preveč agresivno in izzove nelagodje pri drugi osebi. Poiščite pravo mero pri vzpostavljanju stika s pogledom. Ta naj bo odkrit in zainteresiran, ne pa napadalen ali predolg.

7. Odsotnost

Včasih nekateri ljudje niti ne zaznajo, da so duhovno odsotni, ko jim nekdo nekaj govori, kar je res zelo nevljudno. Nekateri tudi če so zainteresirani dajejo vtis, da ne poslušajo, zato ker gledajo v neko točko na zidu ali pa so zazrti v daljavo. Skušajte sogovorniku sugerirati, da ga poslušate, in sicer tako, da ga pogledate, pokimate z glavo in podobno. Tako mu boste razkrili, da ga spoštujete ter da aktivno sodelujete v pogovoru.

8. Drgnjenje oči

Gre za očiten znak nespoštovanja. Lahko pomeni, da se dolgočasite, kar morda ni nič hudega v krogu prijateljev ali družine. Če pa to počnete v družbi sodelavcev in šefa, lahko deluje zelo žaljivo. Zato si zapomnite: tega res ne počnite, če niste v družbi vam najbližjih oseb.

9. Odsotnost nasmeha

Marsikdo pogosto pozabi na nasmeh, še posebej v kakšnih formalnih situacijah. Kar je v bistvu škoda, saj je to odličen način, kako lahko pokažete svojo odprtost. Poleg tega pa drugega vzpodbudi k temu, da vam vrne nasmeh in je bolj pozitiven do vas. A pozor: nikar ne igrajte nasmeha - to zaigrano gesto lahko drugi razumejo kot znak nezaupanja in neiskrenosti.

Priporočamo